Społeczeństwo

Gęś świąteczno-karnawałowa

Gęsina – polski rarytas

Tradycje hodowli i kulinarnej obecności gęsi na polskich stołach sięgają XVII w. Tradycje hodowli i kulinarnej obecności gęsi na polskich stołach sięgają XVII w. Thomas Neckermann / EAST NEWS
Gęsi ocaliły nie tylko Rzym. Kiedyś uratowały także i mnie. Od śmierci głodowej.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Przed paroma dziesiątkami lat, jako początkujący reporter młodzieżowego dziennika, wysłany zostałem na Śląsk. Miałem napisać o wspaniałościach podawanych w stołówkach studenckich. Spędziłem w Katowicach, Zabrzu i Gliwicach kilka dni, które trwale wpisały się w moją pamięć. Nos i kubeczki smakowe do dziś reagują nieprzychylnie na samo wspomnienie o daniach, którymi faszerowano studentów tamtejszej Politechniki, Akademii Medycznej i Uniwersytetu.

Polityka 51-52.2014 (2989) z dnia 16.12.2014; Ludzie i style; s. 154
Oryginalny tytuł tekstu: "Gęś świąteczno-karnawałowa"
Reklama

Czytaj także

Ludzie i style

Wszechobecny Krzysztof Stanowski. Jak wyjaśnić ten fenomen?

Wyrósł najwyraźniej na pierwszego dziennikarza w Polsce, którego koniecznie trzeba przekonać do swoich racji. Bo można się ze Stanowskim nie zgadzać, ale „trzeba go szanować”.

Katarzyna Czajka-Kominiarczuk
13.06.2021