Społeczeństwo

Gęś świąteczno-karnawałowa

Gęsina – polski rarytas

Tradycje hodowli i kulinarnej obecności gęsi na polskich stołach sięgają XVII w. Tradycje hodowli i kulinarnej obecności gęsi na polskich stołach sięgają XVII w. Thomas Neckermann / EAST NEWS
Gęsi ocaliły nie tylko Rzym. Kiedyś uratowały także i mnie. Od śmierci głodowej.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Przed paroma dziesiątkami lat, jako początkujący reporter młodzieżowego dziennika, wysłany zostałem na Śląsk. Miałem napisać o wspaniałościach podawanych w stołówkach studenckich. Spędziłem w Katowicach, Zabrzu i Gliwicach kilka dni, które trwale wpisały się w moją pamięć. Nos i kubeczki smakowe do dziś reagują nieprzychylnie na samo wspomnienie o daniach, którymi faszerowano studentów tamtejszej Politechniki, Akademii Medycznej i Uniwersytetu.

Polityka 51-52.2014 (2989) z dnia 16.12.2014; Ludzie i style; s. 154
Oryginalny tytuł tekstu: "Gęś świąteczno-karnawałowa"

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Rynek

Jak PGNiG dosala Zatokę Pucką

Dlaczego mieszkańcom nadmorskiego Kosakowa przeszkadza, że morze jest słone?

Ryszarda Socha
12.11.2019