Smakosz o gołębim sercu

Karnawał z Mistrzem
Papież europejskich łasuchów był tłuściochem i brudasem, Ale miał subtelny smak.
Anthelme Brillat-Savarin, rycina z XIX w.
AN

Anthelme Brillat-Savarin, rycina z XIX w.

Anthelme Brillat-Savarin urodził się w 1755 r. we fran­cuskim mia­steczku Belley. Pocho­dził z rodziny prawników i sam przygo­towywał się do zawodu sędzie­go. Rozpoczął karierę od tamtejszego sądu. Wkrótce potem wybra­no go do Stanów Generalnych, a później do Kon­stytuanty. Rewolucyjne czasy spowo­dowały, że musiał ucie­kać przed gilotyną. Dotarł aż do Nowego Jorku. Tu żył, u­cząc francuskiego i grając na wiolonczeli w orkie­strze operowej.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj