Archiwum Polityki

Uniwersyteckie wino

Maius – tak od połowy listopada będzie się nazywać białe wytrawne wino Uniwersytetu Jagiellońskiego, produkowane w uczelnianej winnicy w Łazach koło Bochni. Ponad 150 innych studenckich propozycji nazwania wina, takich jak Krew Rektora czy Grono Akademickie, nie zyskało uznania Kolegium Rektorskiego. Pomysłodawca nazwy mówi, że „Maius to nawiązanie do najstarszego budynku Akademii Krakowskiej i będzie ukłonem w stronę historii”.

Winnica UJ powstała w 2004 r. z inicjatywy studentów farmacji. W ramach kierunku uczą się enologii, czyli produkcji win. – Tegoroczne zbiory pozwolą na wyprodukowanie 5 tys. litrów Maius – mówi rzeczniczka UJ Katarzyna Pilitowska. Trunek mają ocenić francuscy winiarze, jeśli smak będzie w pełni zadowalający, to jeszcze w tym dziesięcioleciu Maius znajdzie się w sprzedaży. Dziś uświetnia tylko uniwersyteckie uroczystości. Dąb.

Polityka 46.2008 (2680) z dnia 15.11.2008; Flesz. Ludzie i wydarzenia; s. 6
Reklama