***** Leonardo
Kraków, ul. Szpitalna 20–22, tel. (0 12) 429 68 50, www.leonardo.com.pl, czynne codziennie od godz. 11 do ostatniego gościa
W Krakowie, swoistym zagłębiu gastronomicznym, Leonardo wyróżnia się wystrojem wnętrza i jakością dań. No i – co harmonijnie się łączy – wysokością cen. Ale narzekać nie wypada, bo wizytę pamięta się długo, zwłaszcza na podniebieniu i przed oczyma. Trzy świetnie zaaranżowane sale: Leonardo, Przypraw i Win, stwarzają niepowtarzalny klimat, a gdy zajrzy się do karty dań, po prostu nie wiadomo, co wybrać. Kusi ravioli grzybowe z sosem rozmarynowym, lecz także risotto z prawdziwkami w sosie z wina; a może zadowolić się carpaccio z jelenia z plasterkami jabłka i winegretem balsamicznym? Najlepiej zamówić wszystko i częstować się daniami z pozostałymi biesiadnikami. Z zupami byłoby podobnie, gdyby nie obecność w menu chłodnika z melona z szynką parmeńską, przyrządzanego na ostro. Choć może jeszcze warto zastanowić się nad kremem z kalafiora z rybnym ravioli. Wśród 10 rodzajów makaronów, czyli past, jest najprostsza, lecz najwspanialsza, czyli spaghetti aglio e olio (z czosnkiem i oliwą). Dla porządku dodamy, że jest też carbonara i papardelle z małżami. Ryby to dla nas głównie dorada pieczona w soli. Tu, dzięki kunsztowi szefa Krzysztofa Jaśko, chyba najczęściej zamawiana. Na desery mają siły tylko największe łasuchy. Karta win wyborna.
**** Amor
Warszawa, ul. Marszałkowska 17, tel. (0 22) 825 00 36, czynne w godz. 12–22
Przy Marszałkowskiej, u wylotu Litewskiej, kilka miesięcy temu otwarto czekoladziarnię o wdzięcznej nazwie Amor. Nieduży lokal, pięknie zaprojektowany i urządzony, ma niemal same zalety (o których za chwilę) i jeden mankament: w tym miejscu miasta są olbrzymie trudności z parkowaniem.