Przejdź do treści
Janina Paradowska
19 marca 2012
Galerie

Kuchnia polska na Euro. Wyniki plebiscytu

19 marca 2012
Sękacz (8,6 proc. głosów) - znany jest w Polsce od czasów średniowiecza, a przejęty z kuchni tatarskiej (choć niektórzy twierdzą, że aż od Jaćwingów). Sękacz (8,6 proc. głosów) - znany jest w Polsce od czasów średniowiecza, a przejęty z kuchni tatarskiej (choć niektórzy twierdzą, że aż od Jaćwingów). Zenon Żyburtowicz / East News
Które typowo polskie potrawy najlepiej zaprezentują Polskę kibicom, odwiedzającym nasz kraj przy okazji Euro 2012? W głosowaniu wybrali Państwo następujące dania - ułożyliśmy je w kolejności liczby zdobytych głosów, od miejsca pierwszego. Tutaj komentarz Piotra Adamczewskiego do wyników naszej zabawy.
I miejsce - 31,3 proc. głosów. Żur z jajkiem na twardo i białą kiełbasą - wzbudzająca wśród cudzoziemców największy zachwyt polska zupa, ceniona także przez rodaków i prosta w przygotowaniu.Radosław Drożdżewski/Wikipedia I miejsce - 31,3 proc. głosów. Żur z jajkiem na twardo i białą kiełbasą - wzbudzająca wśród cudzoziemców największy zachwyt polska zupa, ceniona także przez rodaków i prosta w przygotowaniu.
II miejsce - 14,4 proc. głosów. Barszcz czerwony z pasztecikiem jest nieodzownym daniem, zwłaszcza nad ranem po całonocnej hulance.quinn.anya/Flickr CC by SA II miejsce - 14,4 proc. głosów. Barszcz czerwony z pasztecikiem jest nieodzownym daniem, zwłaszcza nad ranem po całonocnej hulance.
III miejsce - 12,4 proc. głosów. Zrazy zawijane z kaszą gryczaną - w kuchni Radziwiłłów takie zrazy przygotowywano od święta lub gdy spodziewano się gości, którym chciano zaimponować.Zygmuntowicz/REPORTER/East News III miejsce - 12,4 proc. głosów. Zrazy zawijane z kaszą gryczaną - w kuchni Radziwiłłów takie zrazy przygotowywano od święta lub gdy spodziewano się gości, którym chciano zaimponować.
Schab ze śliwką (9,7 proc. Państwa głosów) - danie, o którym można powiedzieć, że wywodzi się z kuchni staropolskiej, gdzie stanowiło ozdobę magnackich stołów.Agnieszka Kantaruk/BEW Schab ze śliwką (9,7 proc. Państwa głosów) - danie, o którym można powiedzieć, że wywodzi się z kuchni staropolskiej, gdzie stanowiło ozdobę magnackich stołów.
Pączki (7,4 proc. Państwa wskazań) - w całej Europie znane są jako przemysłowo wytwarzane donuts. Czy pokażemy kibicom, jak smakują naprawdę?Piotr Blawicki/East News Pączki (7,4 proc. Państwa wskazań) - w całej Europie znane są jako przemysłowo wytwarzane donuts. Czy pokażemy kibicom, jak smakują naprawdę?
Miejsce VII: kurczę po polsku faszerowane wątróbką z koperkiem i bułką (4,2 proc. głosów) - klasyczna polska kuchnia: pyszna i efektowna na półmisku.jamesdkirk/Flickr CC by SA Miejsce VII: kurczę po polsku faszerowane wątróbką z koperkiem i bułką (4,2 proc. głosów) - klasyczna polska kuchnia: pyszna i efektowna na półmisku.
Miejsce VIII: Zupa grzybowa (4 proc. głosów) - łącząca walory świąteczne ze zwykłym jesiennym obiadem, gdy sezon na podgrzybki, maślaki czy gąski w pełni.Mariuszjbie/Wikipedia Miejsce VIII: Zupa grzybowa (4 proc. głosów) - łącząca walory świąteczne ze zwykłym jesiennym obiadem, gdy sezon na podgrzybki, maślaki czy gąski w pełni.
Śledzie w śmietanie (3,1 proc.) - powszechne porzekadło alkoholowe głosi, że ta ryba lubi pływać. Ale Państwa zdaniem nie podbijemy nim kibicowskich podniebień.East News Śledzie w śmietanie (3,1 proc.) - powszechne porzekadło alkoholowe głosi, że ta ryba lubi pływać. Ale Państwa zdaniem nie podbijemy nim kibicowskich podniebień.
Pierwszą dziesiątkę zamykają: zimne nóżki (galaretka wieprzowa) - najbardziej tradycyjna polska przekąska, ale - Państwa zdaniem - powinniśmy ją pozostawić dla siebie (ledwie 2,5 proc. głosów).VI/Wikipedia Pierwszą dziesiątkę zamykają: zimne nóżki (galaretka wieprzowa) - najbardziej tradycyjna polska przekąska, ale - Państwa zdaniem - powinniśmy ją pozostawić dla siebie (ledwie 2,5 proc. głosów).
Kwaśnica na jagnięcych żeberkach (1,4 proc.) - zaskakująco nisko w Państwa wskazaniach. Są tacy, którzy bez tego oryginalnego smaku kuchni Podhala nie wyobrażają sobie poranka 'po'.Mariuszjbie/Wikipedia Kwaśnica na jagnięcych żeberkach (1,4 proc.) - zaskakująco nisko w Państwa wskazaniach. Są tacy, którzy bez tego oryginalnego smaku kuchni Podhala nie wyobrażają sobie poranka "po".
Lin w śmietanie - podobno dobrego lina da się zrobić tylko w warunkach domowych, stąd może tak nisko według Państwa (1 proc. głosów).Piotr Adamczewski/Polityka Lin w śmietanie - podobno dobrego lina da się zrobić tylko w warunkach domowych, stąd może tak nisko według Państwa (1 proc. głosów).
  • kuchnia
Janina Paradowska

Więcej na ten temat
  • Kuchnia polska na Euro - wyniki plebiscytu

Reklama
POLITYKA
Prenumerata Inpost Subskrypcja
Facebook Twitter Instagram

Nasze wydawnictwa

wydanie polityka
wydanie polityka
wydanie specjalne
wydanie specjalne
wydanie pomocnik historyczny
wydanie pomocnik historyczny
wydanie pulsar świat nauki
wydanie pulsar świat nauki
wydanie pulsar wiedza i życie
wydanie pulsar wiedza i życie
  • Redakcja Polityki
  • Biuro reklamy
  • Napisz do redakcji
  • BOK dla subskrybentów
  • O Polityce
  • Regulamin serwisu
  • Zasady publikacji komentarzy
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • Informacje dla akcjonariuszy
  • Ustawienia cookie

Aplikacje Polityki

iOS i Android
iOS i Android
W aplikacjach publikujemy pełne wydania tygodnika POLITYKA oraz nasze pisma.

 

Aplikacja Fiszki fiszki
Fiszki Polityki
Aplikacja dla zabieganych z newsami ze świata nauki, technologii i kultury.
  • Pulsar
  • Polityka Insight
  • Leśniczówka Nibork
  • Projekt: Cogision, Ładne Halo
  • Wykonanie: Vavatech
  • Prawa autorskie © POLITYKA Sp. z o.o. S.K.A.