Przełom wiosny i lata ma jednego króla i jest nim szparag. I nie tylko dlatego, że jego zielona kiść z wyglądu przypomina wytworną koronę.
Wiosna zaraz zamieni się w lato, warto celebrować ten czas w plenerze, najlepiej w dobrym towarzystwie i przy aperitivo.
Teraz gościom nie do końca nawet potrzebne jest menu i znajomość nazw potraw w karcie. Wystarczy pokazać zdjęcie lub film z daniem, które zjadł jakiś ulubiony wpływacz, czyli tzw. influencer.
W kulturalnym podkaście „Polityki” spoglądamy tym razem na... talerze Polaków. Wspólnie z Basią Starecką.
Rozmowa z Robertem Makłowiczem, znawcą kuchni nie tylko polskiej, o tym, co się zmienia na naszych stołach i w naszych smakach.
Odwrót wielkiej sieci Domino’s Pizza z Italii to kolejna odsłona ponadstuletniej amerykańsko-włoskiej wojny kulturowej i kulinarnej.
Na naszych talerzach króluje kotlet schabowy – wynika z sondażu „Polityki”. Jak wygląda cały ranking ulubionych potraw Polaków? Rozmowa z pisarką i publicystką „Polityki” Martyną Bundą.
Jakie są ulubione dania Polaków? Ilu mamy wegetarian? Jak często jemy poza domem, z kim i za ile? Czy sami uważamy się za otyłych? Przebadaliśmy, z pracownią Kantar, jak jemy i dlaczego właśnie tak.
Kapusta kiszona zamiast cytryn, płatki owsiane w roli migdałów i przekąski atrapy – o kuchni w czasach Polski ludowej opowiada Monika Milewska.
Jak Julia Child zmieniła kulinarne oblicze USA? Czy możemy postrzegać ją jako jedną z pionierek feminizmu w popowym wydaniu? A przede wszystkim: czy „Julia” to pyszny serial?