kuchnia
-
Ludzie i style
Zupa jeszcze jesienna: gotujemy cały gar na rozgrzanie
Po przyjściu ochłodzenia, jak to w porządnym polskim domu, gotujemy gar zupy, która nasyci nas przynajmniej przez kilka dni.
2.12.2025 -
Ludzie i style
Ser na rozgrzewkę, czyli szwajcarski kociołek z fondue. Jak to się robi i co przy tym pić
Kiedy wieczory stają się coraz chłodniejsze i dłuższe, warto postawić na stole garnek z fondue.
18.11.2025 -
Ludzie i style
Kulebiak: wartościowy comfort food na jesień. Przepis z lekkim twistem
W jesiennej wersji kulebiak staje się pełnowartościowym comfort foodem.
4.11.2025 -
Ludzie i style
Szarlotka sypana
Wierzch delikatnie chrupie, a środek idealnie rozpływa się w ustach.
21.10.2025 -
Ludzie i style
Złota polska baba: deser, który pokochali Włosi. Można samemu wykonać i zajadać
Oto polski deser, który pokochali Francuzi, a potem Włosi. A zaczęło się od króla Stanisława Leszczyńskiego.
7.10.2025 -
Ludzie i style
Jeszcze lato na talerzu: przepis na świetny deser z dyni. Z nutą tropikalnej świeżości
Z połączenia dyni i kremu kokosowego powstaje deser, który nosi w sobie ciepło jesiennych tradycji z nutą tropikalnej świeżości.
23.09.2025 -
Ludzie i style
Kluski z gorącą śliwką. Przepis na wegańskie, puszyste i mięciutkie
Weganizowanie klasyków polskiej kuchni jest nieuniknione. Tym razem przyszła kolej na knedle.
9.09.2025 -
Ludzie i style
Chłodnik? Litewski! Dyplomacja to trudna sztuka. Ta kulinarna również
O ile fasolka po bretońsku niewiele ma wspólnego z Bretanią, o tyle chłodnik ma pięknie udokumentowane litewskie korzenie.
26.08.2025 -
Ludzie i style
Afrodyzjak w sezamie. Bakłażan na letnie pikniki: jak go dobrze przygotować
Ten warzywny afrodyzjak, umiejętnie przygotowany, powinien chrupać w ustach i być słodki.
12.08.2025 -
Ludzie i style
Leniwe na lato: podsuwamy dobry przepis. Z truskawkami jak u Igi Świątek
Iga Świątek rozsławiła makaron z truskawkami, ale zanim te sezonowe owoce znikną z pól i straganów, warto sprawdzić, jak smakują z kluskami leniwymi.
29.07.2025