Czerwony chłodnik to w andaluzyjskiej Kordobie niemal świętość. Do bractwa salmorejo może jednak dołączyć każdy.
Polka zesłana na Syberię notowała na sowieckich kwitach ziemiańskie przepisy kulinarne. Między sosem śmietankowym a plackiem wykwintnym splatała się mała historia z wielką.
Były obawy, że rosnąca popularność gotujących amatorów z internetu zaszkodzi literaturze kulinarnej. Na razie jest kompletnie na odwrót.
Delikatne puszyste bułeczki skrywające we wnętrzu wegański twarożek i truskawki to pyszna deserowa propozycja na początek upalnego lata.
Pochodząca z krajów arabskich pasta z dodatkiem tahini swój oryginalny smak zawdzięcza pieczeniu bakłażanów nad żywym ogniem.
Burak sam w sobie jest dość słodki, ale na tyle uniwersalny, że pasują do niego wszystkie aromaty.
Dzięki wysokiej zawartości wody trudno je przypalić. Nawet niewprawnym amatorom grilla wybaczają naprawdę wiele.
Konsystencja kokosa, gęsta i odpowiednio tłusta, nadaje się idealnie jako podstawa wegańskich lodów.
Seler ze względu na charakterystyczny smak i nietypową strukturę może onieśmielać. Jednak przygotowany z pomysłem – zachwyca.
Gdy na straganach pojawiają się pierwsze pęczki czosnku niedźwiedziego, to dla mnie znak, że zaczyna się wiosna. Ta kulinarna.