Wyobraźmy sobie, że Polska nieco się kurczy, a Bałtyk przybliża do Tatr. Wymieńmy Bałtyk na przejrzyste, rozległe jeziora, a Tatry na wiecznie zaśnieżone na szczytach Alpy – oto Szwajcaria. Pod różnymi względami ten skromnych rozmiarów kraj wyróżnia się znacząco na tle Europy. Dzieli granice z Francją, Włochami, Liechtensteinem, Austrią i Niemcami, nikogo więc nie dziwi, że mieszkańcy władają tu przeciętnie czterema językami. Nie dziwi też siatka komunikacyjnych połączeń, które skracają podróże i z miast do miast, i z państw do państw.
Pod wieloma względami jest też Szwajcaria światową rekordzistką – ze swoim najdłuższym tunelem (57-kilometrowym, ulokowanym pod masywem Gotarda), z jednym z najstarszych w Europie mostów (przecina Jezioro Czterech Kantonów w Lucernie), z najstarszą wegetariańską restauracją (Hiltl w Zurychu), z najdłuższą tradycją wyrabiania sera i czekolady, no i zegarami, które najdokładniej odmierzają czas.
Ale w Szwajcarii warto zachwycić się też tym, do czego człowiek ręki w żaden sposób nie przyłożył – jej bujną naturą. Oto przykłady.
Czytaj więcej na stronie MojaSzwajcaria.pl.
Pod wieloma względami jest też Szwajcaria światową rekordzistką – ze swoim najdłuższym tunelem (57-kilometrowym, ulokowanym pod masywem Gotarda), z jednym z najstarszych w Europie mostów (przecina Jezioro Czterech Kantonów w Lucernie), z najstarszą wegetariańską restauracją (Hiltl w Zurychu), z najdłuższą tradycją wyrabiania sera i czekolady, no i zegarami, które najdokładniej odmierzają czas.
Ale w Szwajcarii warto zachwycić się też tym, do czego człowiek ręki w żaden sposób nie przyłożył – jej bujną naturą. Oto przykłady.
Czytaj więcej na stronie MojaSzwajcaria.pl.