Liczba adeptów drogi herbaty w Japonii spada. Herbaciana sztuka zachowuje jednak aktualność.
Droga herbaty. „Jesteś spragniony – pij wodę, spragnione jest twoje serce – pij herbatę”. Popularne w Japonii powiedzenie ilustruje, jak ceniony jest tutaj ten napój. Przede wszystkim herbata zielona. Jej źródłem są liście krzewu camellia sinensis, ale ze względu na sposób, czas zbioru i obróbkę liści jest dostępna przynajmniej w kilkunastu rodzajach. Sześć z nich bez zastanowienia wymieni każdy Japończyk. To pita na co dzień liściasta sencha, wysokiej klasy gyokuro, bancha z późnego zbioru, prażona hōjicha, genmai-cha z dodatkiem prażonego ryżu i starta na proszek matcha.
Pomocnik Historyczny
„Dzieje Japonii”
(100149) z dnia 10.06.2019;
Kultura i przeszłość;
s. 52
Oryginalny tytuł tekstu: "Rytuał herbaty"