Pomocnik Historyczny

Rytuał herbaty

Japońska sztuka picia herbaty

Dwie gejsze podejmują herbatą samuraja; fot. z ok. 1880 r. Dwie gejsze podejmują herbatą samuraja; fot. z ok. 1880 r. Getty Images
Liczba adeptów drogi herbaty w Japonii spada. Herbaciana sztuka zachowuje jednak aktualność.
Element zestawu do podania posiłku podczas spotkania herbacianego z okresu Momoyama (XVI/XVII w.).AKG Element zestawu do podania posiłku podczas spotkania herbacianego z okresu Momoyama (XVI/XVII w.).

Droga herbaty. „Jesteś spragniony – pij wodę, spragnione jest twoje serce – pij herbatę”. Popularne w Japonii powiedzenie ilustruje, jak ceniony jest tutaj ten napój. Przede wszystkim herbata zielona. Jej źródłem są liście krzewu camellia sinensis, ale ze względu na sposób, czas zbioru i obróbkę liści jest dostępna przynajmniej w kilkunastu rodzajach. Sześć z nich bez zastanowienia wymieni każdy Japończyk. To pita na co dzień liściasta sencha, wysokiej klasy gyokuro, bancha z późnego zbioru, prażona hōjicha, genmai-cha z dodatkiem prażonego ryżu i starta na proszek matcha.