Pomocnik Historyczny

Król życia – śledź, król balu – dorsz

Najpopularniejsze bałtyckie ryby

Festiwal śledzia w Helsinkach, koniec XIX w. Festiwal śledzia w Helsinkach, koniec XIX w. Suomen Valokuvataiteen Museo
Te dwie ryby były elementem diety mieszkańców basenu Morza Bałtyckiego od najdawniejszych czasów.
Suszenie dorszy na wolnym powietrzu, Prusy Wschodnie, ok. 1930 r.EAST NEWS Suszenie dorszy na wolnym powietrzu, Prusy Wschodnie, ok. 1930 r.

Śledzie. Wzrost popytu na śledzie był bez wątpienia związany z przyjmowaniem przez ludność chrześcijaństwa. Nowa wiara wiązała się z koniecznością przestrzegania licznych postów (ponad 150 dni w roku), co stwarzało w jadłospisie lukę, którą wypełniały ryby. Nadbałtyccy kupcy zwietrzyli w tym swoją szansę i sprowadzali śledzie dla ludności osad położonych w głębi lądu. W ciągu kilku wieków z mało znanej, łowionej sezonowo ryby śledź trafił więc na stoły wszystkich grup społecznych w Polsce i innych krajach europejskich.

Pomocnik Historyczny „Dzieje wokół Bałtyku” (100168) z dnia 01.06.2020; Średniowiecze; s. 33
Oryginalny tytuł tekstu: "Król życia – śledź, król balu – dorsz"