Pomocnik Historyczny

Chińska cywilizacja od kuchni

Chińska kuchnia

Obiad w domu mandaryna. Staloryt z 1843 r. Obiad w domu mandaryna. Staloryt z 1843 r. AKG
Kuchnia Chińczyków to alegoria ich cywilizacji. Mają w nią swój wkład gospodynie domowe, filozofowie, medycy, poeci, monarchowie, zaś w ostatnim stuleciu także politycy-rewolucjoniści i ekonomiści-reformatorzy.
Biesiada cesarza – wizja europejska. Obraz z 1742 r.AKG Biesiada cesarza – wizja europejska. Obraz z 1742 r.

DZIEŁA KULINARNE. Wielki bojownik o nowoczesne Chiny, inspirator i współorganizator rewolucji, która w 1911 r. obaliła cesarstwo, Sun Yat-sen pisał: „Skoro obraz, który raduje oko i dźwięk, który raduje ucho, to sztuki piękne, czemuż nie zalicza się do nich smaku, który raduje podniebienie?”. Głosy zachwytu, wyrażane przez licznych smakoszy, jakie można usłyszeć w chińskich restauracjach o każdej porze roku, wskazują na poparcie dla opinii doktora Sun Yat-sena.

Ta dzisiejsza kuchnia chińska jest owocem wieloetapowego rozwoju i świadomego działania dziesiątek pokoleń mistrzów kulinarnych, gospodyń domowych, ale także śmiałych poszukiwaczy i przypadkowych odkrywców, a niekiedy efektem kaprysów władców i losów żebraków.

Pomocnik Historyczny „Historia Chińczyków wydanie II” (100198) z dnia 18.07.2022; Dzieje Chińczyków; s. 87
Oryginalny tytuł tekstu: "Chińska cywilizacja od kuchni"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >