Historia

Centrum świata i sera camembert

Chateau de Vouilly, 1944 r. – centrum prasowe korespondentów wojennych

Robert Capa (z lewej), fotoreporter magazynu „ Life”, z Ernestem Hemingwayem (z prawej) i kierowcą stoją przy dżipie. Robert Capa (z lewej), fotoreporter magazynu „ Life”, z Ernestem Hemingwayem (z prawej) i kierowcą stoją przy dżipie. Getty Images
Chateau de Vouilly to najbardziej elitarne centrum prasowe w historii. Tu stacjonowali reporterzy śledzący lądowanie 6 czerwca 1944 r. na Omaha Beach i późniejsze walki w Normandii.
Chateau de Vouilly dzisiaj.AN Chateau de Vouilly dzisiaj.

Chateau de Vouilly wygląda dziś niepozornie, otoczony drzewami, ukryty wśród łąk, przy wąskiej drodze, z której trzeba skręcić w żwirową aleję i przejechać most na fosie. To właśnie tutaj umieszczono pierwszy obóz – centrum prasowe dla amerykańskich dziennikarzy akredytowanych podczas D-Day i walk aliantów w Normandii. W dniach lądowania we Francji Polaków, 16 tys. żołnierzy 1. Dywizji Pancernej gen. Maczka w sierpniu 1944 r. i w czasie operacji Cobra, stąd płynęły w świat relacje największych reporterów i fotoreporterów tamtego czasu.

Polityka 24.2020 (3265) z dnia 08.06.2020; Historia; s. 70
Oryginalny tytuł tekstu: "Centrum świata i sera camembert"

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

• Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Kraj

Tata Maty

W przewrotnym sensie jest beneficjentem rządów PiS, gdyż będąc ich konsekwentnym krytykiem, stał się znaczącą osobistością życia publicznego. Niektórzy określają go mianem „opozycyjnego celebryty”, na co Marcin Matczak nieco się zżyma. Ale w sumie nieźle oddaje ono jego status.

Rafał Kalukin
18.10.2021