Kraj

Chore mięso

Chore mięso w polskich sklepach. Chorobę białych włókien widać gołym okiem

Selekcja genetyczna kurcząt oraz choroby mięśni mają wpływ na jakość mięsa w sklepach. Selekcja genetyczna kurcząt oraz choroby mięśni mają wpływ na jakość mięsa w sklepach. Anatol Chomicz / Forum
Na niemal wszystkich piersiach z kurczaka marki własnej, dostępnych w popularnych supermarketach, chorobę białych włókien (WS) widać gołym okiem – wynika z badania przeprowadzonego przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki.

Genetyczna selekcja kurcząt ukierunkowana na maksymalne tempo wzrostu powoduje u ptaków choroby mięśni. Producenci nie zwracaliby zapewne na to uwagi, tak jak nie przejmują się zwyrodnieniami kończyn ptaków, gdyby nie to, że ludzie nie chcą takiego mięsa kupować.

Na niemal wszystkich piersiach z kurczaka marki własnej, dostępnych w popularnych supermarketach, chorobę białych włókien (WS) widać gołym okiem – wynika z badania przeprowadzonego przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki. W Kauflandzie i Netto było to 100 proc. zbadanych opakowań, w Lidlu – 99,2 proc., w Aldim – 98,8 proc., a w Biedronce – 97,3 proc. Choroba białych włókien to jedna z miopatii mięśniowych, na jaką cierpią brojlery. Dotyczy mięśni piersiowych, bo hodowcom od lat zależy na jak największym przyroście masy tej części ciała. Tkanka mięśniowa zostaje zastąpiona przez tłuszcz: wartość odżywcza filetu spada. Chorobie może towarzyszyć inna, zwana wooden breasts (WB), w której występują blade, rozległe obszary charakteryzujące się znaczną twardością. Tam białka typowe dla mięśni są zastępowane wysoko usieciowanym kolagenem, który nadaje mięśniom drewnianą strukturę. Na powierzchni filetów można zaobserwować bezbarwny lepki płyn i małe wybroczyny.

Choroba zielonych mięśni (DPM) jest także miopatią spowodowaną przez nienaturalnie szybkie tempo wzrostu kurczaków, wymuszone przez człowieka. W mięśniach rozwija się niedokrwienna martwica. Zmienione nekrotycznie mięso różni się kolorem, przechodząc od różowych wybroczyn do zabarwienia szarozielonego. Natomiast wady mięsa określane jako PSE (ang. pale, soft, exudative) – mięso bardzo blade, miękkie i cieknące, oraz DFD (ang. dark, firm, dry) – mięso ciemne, twarde i suche, są spowodowane bezpośrednio stresem w czasie chowu i uboju.

Polityka 40.2022 (3383) z dnia 27.09.2022; Ludzie i wydarzenia. Kraj; s. 7
Oryginalny tytuł tekstu: "Chore mięso"
Reklama