Kultura

Smakowanie Azji

Pięć azjatyckich smaków w Warszawie

materiały prasowe
Konkurs kina azjatyckiego oraz przegląd kina zaangażowanego społecznie to główne atrakcje szóstej edycji popularnego festiwalu Pięć Smaków, poświęconego prezentacji najciekawszych osiągnięć sztuki filmowej Dalekiego Wschodu (24–30 października).

Rewelacją będzie blisko pięciogodzinny epicki dramat „Seediq Bale” o powstaniu tajwańskich aborygenów przeciwko japońskim okupantom z początku XX w. Film Wei Te-shenga znalazł się na tzw. krótkiej oscarowej liście 10 najwybitniejszych, nieanglojęzycznych produkcji. Mocnych wrażeń dostarczy dokument z Kambodży „Duch, pan piekielnej kaźni” o procesie sądowym i nawróceniu największego zbrodniarza Czerwonych Khmerów, odpowiedzialnego za wymordowanie tysięcy więźniów.

Wiele interesujących tytułów można wyłowić w miniretrospektywach kinematografii Tajwanu i Malezji. A także w przeglądzie filmów wschodnich sztuk walki. Nie wolno również przegapić nietypowego dramatu animowanego „Król świń” Koreańczyka Yeun Sang-ho o szkolnej przemocy – objawienia ubiegłorocznego festiwalu w Busan.

Polityka 43.2012 (2880) z dnia 24.10.2012; Afisz. Premiery; s. 70
Oryginalny tytuł tekstu: "Smakowanie Azji"
Więcej na ten temat
Reklama

Czytaj także

Kraj

Polska bordową wyspą

Mimo antysmogowego wzmożenia marsz do oczyszczenia polskiego powietrza będzie długi.

Jędrzej Winiecki
01.12.2020
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną