Paszporty POLITYKI

Marcin Wrona

Film 2010. Nominowany Marcin Wrona

Tadeusz Późniak / Polityka
Za film „Chrzest”. "Przez brutalne obrazy przebija tęsknota za najsubtelniejszymi uczuciami" - motywuje swój wybór Barbara Hollender.

Marcin Wrona (ur. 1973 r. w Tarnowie), reżyser, scenarzysta. Absolwent filmoznawstwa Uniwersytetu Jagiellońskiego, Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego oraz Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. Za swój studencki film „Człowiek magnes” dostał nagrodę główną na Tribeca Film Festival w Nowym Jorku. Ważne wyróżnienia przyniósł mu również krótkometrażowy „Telefon”.

W 2007 r. scenariusz „Moja krew” zapewnił mu pierwsze miejsce w polskiej edycji konkursu scenariuszowego Hartley-Merrill oraz trzecie miejsce w finale międzynarodowym. Według nagrodzonego scenariusza nakręcił swój debiutancki film, nagrodzony na Koszalińskich Spotkaniach Filmowych Młodzi i Film. „Chrzest”, jego drugi film, dostał Srebrne Lwy na ostatnim festiwalu w Gdyni. Wrona pracował także dla Teatru Telewizji. Jest również reżyserem pokazywanego w TVP serialu „Ratownicy”.

***

Nominujący o Marcinie Wronie:

„Chrzest” to gorzkie spojrzenie na polską rzeczywistość, film niejednoznaczny, przewrotny, w którym przez brutalne obrazy przebija tęsknota za najsubtelniejszymi uczuciami.
Barbara Hollender

Wrona sprawnie wykorzystuje elementy kina gatunkowego, by na jego kanwie tworzyć intensywne dramaty psychologiczne i moralne. Znakomicie czuje aktorów.
Anna Fuksiewicz

Reżyser tworzy kino, które może drażnić ukrytą w nim (świadomie czy nieświadomie) ideologią, ale za to imponujące profesjonalizmem, co zdążyli już docenić selekcjonerzy ważnych festiwali światowych.
Anita Piotrowska

POWRÓT: Serwis Paszporty POLITYKI 2010

Polityka 47.2010 (2783) z dnia 20.11.2010; Kultura; s. 88
Oryginalny tytuł tekstu: "Marcin Wrona"
Więcej na ten temat
Reklama

Czytaj także

null
Żyjmy Lepiej

Nie dla psa czekolada. Jak karmić, żeby nasz pupil nie tył i nie chorował

Prof. dr hab. Piotr Ostaszewski o tym, jak powinien jeść pies, żeby nie tył i nie chorował.

Anna Dobrowolska
26.05.2020
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną