Winne sztuczki
Czy wytrawne znawstwo nie odbiera przypadkiem prostej radości z kieliszka trunku.
Uznani sommelierzy szczycą się tym, że po smaku potrafią rozpoznać rodzaj i skład wina.
Russell Monk/Masterfile/EAST NEWS

Uznani sommelierzy szczycą się tym, że po smaku potrafią rozpoznać rodzaj i skład wina.

W finałowej scenie legendarnej komedii z 1976 r. „Skrzydełko czy nóżka” Louis de Funes w roli zawodowego smakosza i konesera wina nokautuje swojego przeciwnika, brawurowo rozpoznając apelację i rocznik tylko po kolorze i zapachu, nawet nie biorąc wina do ust. W realnym świecie taka sztuczka jest, oczywiście, niemożliwa, ale uznani sommelierzy szczycą się tym, że po smaku potrafią rozpoznać rodzaj i skład wina. Jednak smakowanie wina to raczej sztuka niż umiejętność, a w jej opanowaniu przeszkadzają nam nasze zmysły i język, którym się posługujemy.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj