Śledzie w oliwie i cytrynie
4 śledzie solone (gotowe filety),2 duże cebule, ok. szklanki soku cytrynowego, ok. szklanki oleju.
1.Śledzie umyć, namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, po czym zdjąć skórę, usunąć wnętrzności i odkroić filety. Podzielić rybę na niewielkie skośne kawałki.
2.Cebule pokroić w cienkie piórka .
3.W słoiku układać kawałki śledzi, na nich warstwę cebuli i tak kolejno do wyczerpania się składników.
4.Wlać sok cytrynowy, aby sięgał do połowy ułożonych śledzi z cebulą, dopełnić oliwą lub olejem.
5.Szczelnie zakręcić słoik i dokładnie wymieszać miksując tak, jak barman miksuje drinki, aby oliwa z sokiem nabierała białawej barwy. Odstawić na 1 – 2 dni, a w tym czasie kilkakrotnie miksować .
Karp pieczony zalewany śmietaną
1 karp wagi 1 – 1,5 kg, 2 łyżki mąki,1 – 2 łyżki masła, sól, pieprz grubo zmielony, 1 szklanka śmietany 18%
1.Sprawić karpia, pozostawiając tuszkę w całości. Posolić, odłożyć na godzinę.
2.Nagrzać piekarnik do temp.180 st C. Karpia posypać mąką, ułożyć na wierzchu kawałeczki masła i wstawić do piekarnika. Piec około 30 – 40 minut polewając powstałym sosem. Prawie gotową rybę polać śmietaną wymieszaną z mąką. Polewając spływającym sosem doprowadzić sos do wrzenia . Posypać pieprzem.
3.Wyjąć z piekarnika gdy śmietana zaczyna brązowieć. Podawać z szerokimi kluskami, kapustą zasmażaną lub kapustą z grzybami.
Kutia
Pół kg maku, pół kg specjalnie oczyszczanej pszenicy, pół kg miodu, rodzynki, migdały, orzechy ( 0,75 szklanki każdego z nich)
Sparzyć mak i trzykrotnie go zmielić. Ugotować (jak spaghetti czyli al dente) pszenicę w dużej wodzie. Gdy zmięknie – przelać zimną wodą. Odcedzając mieszać widelcem, by ziarna nie zlepiły się. Rozpuścić miód w odrobinie gorącej wody. Zmieszać mak, pszenicę i miód. Dodać sparzone uprzednio rodzynki, pokrojone w paseczki obrane migdały i orzechy. Wstawić kutię do lodówki. Podawać zimną.
Kulebiak z kapustą
Na ciasto:0,25 l mleka, 0,5 kg maki, 3 dag drożdży, 1 dag cukru, 3 żółtka, 6 dag masła.
Na farsz: 1 główka kapusty, 6 dag masła, 1 cebula, po 1 łyżeczce soli i cukru.,2 ugotowane na twardo jaja, oliwa, tarta bułka
Przesiać do miski pół szklanki mąki, zalać wrzącym mlekiem, wymieszać łyżką i rozcierać by pozbawić grudek. Gdy przestygnie wlać rozrobione z mlekiem, cukrem i mąką drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie dodać żółtka i resztę soli. Wyrabiać rękami kilka minut, wlać roztopione masło, jeszcze chwilę wyrabiać aż masło będzie wchłonięte i ponownie odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Tymczasem obgotowana kapustę wycisnąć, posiekać i przesmażyć z cebulą, dodać soli, cukru i pieprzu do smaku. Jaja ugotowane na twardo pokroić w cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, posypać plastrami jajka, nałożyć równą warstwą kapustę, zwinąć ciasto w rulon jak struclę i ułożyć ostrożnie w wąskiej formie do pieczenia wysmarowanej oliwą i wysypana tarta bułka. Piec pół godziny w temperaturze 180 st. C
Tradycyjna zupa migdałowa
Szklanka obranych ze skórki migdałów, 7 szklanek mleka, pół szklanki ryżu, łyżeczka cukru (lub więcej - według smaku).
1.Migdały rozsypać na blaszce, włożyć do nagrzanego do 70 -100 st C piekarnika na pół godziny. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone.
2.Migdały zemleć w młynku do migdałów lub bardzo drobno posiekać, niemal na mączkę.
3.W garnku zagotować 6 szklanek mleka, wsypać migdały i gotować co najmniej 25 minut na jak najmniejszym ogniu.
4.Zagotowac szklankę mleka w innym rondelku, wrzucić ryż i gotować do miękkości.
5.Połaczyć zupę z ugotowanym ryżem, dodać cukier, jeśli ktoś lubi można dodać nieco więcej (lub zupełnie nie dodawać).
Smacznych Świąt!
***
CZYTAJ BLOG: Ten tekst pochodzi z bloga kulinarnego Piotra Adamczewskiego >>