Ludzie i style

Ściągawka dla zapominalskich

Wigilijne przepisy last minute

StuartWebster / Flickr CC by 2.0
Nawet dzień przed Wigilią jest czas na zrobienie czegoś o czym się zapomniało. Aby uatrakcyjnić wigilijny stół daniem, którego dotąd na nim nigdy nie było. Oto kilka naszych ulubionych wigilijnych przepisów.

Śledzie  w oliwie i cytrynie
4 śledzie solone (gotowe filety),2 duże cebule, ok. szklanki soku cytrynowego, ok. szklanki oleju.

1.Śledzie umyć, namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, po czym zdjąć skórę, usunąć wnętrzności i odkroić filety. Podzielić rybę na niewielkie skośne kawałki.
2.Cebule pokroić w cienkie piórka .
3.W słoiku układać kawałki śledzi, na nich  warstwę cebuli i tak kolejno do wyczerpania się składników.
4.Wlać sok cytrynowy, aby sięgał do połowy ułożonych śledzi z cebulą, dopełnić oliwą lub olejem.
5.Szczelnie zakręcić słoik i dokładnie wymieszać miksując tak, jak barman miksuje drinki,  aby oliwa z sokiem nabierała białawej barwy. Odstawić na 1 – 2 dni, a w  tym czasie kilkakrotnie miksować .

Karp pieczony zalewany śmietaną
1 karp wagi 1 – 1,5 kg, 2 łyżki mąki,1 – 2 łyżki masła, sól, pieprz grubo zmielony, 1 szklanka śmietany 18%

1.Sprawić karpia, pozostawiając tuszkę w całości. Posolić, odłożyć na godzinę.

2.Nagrzać piekarnik do temp.180 st C. Karpia posypać mąką, ułożyć na wierzchu kawałeczki masła i wstawić do piekarnika. Piec około 30 – 40 minut polewając powstałym sosem. Prawie gotową rybę polać śmietaną wymieszaną z mąką. Polewając spływającym sosem  doprowadzić sos do wrzenia . Posypać pieprzem.

3.Wyjąć z piekarnika gdy śmietana zaczyna brązowieć. Podawać z szerokimi kluskami, kapustą zasmażaną lub kapustą z grzybami.

Kutia
Pół kg maku, pół  kg specjalnie oczyszczanej pszenicy, pół kg miodu, rodzynki, migdały, orzechy ( 0,75  szklanki każdego z nich)

Sparzyć mak i trzykrotnie go zmielić. Ugotować (jak spaghetti czyli al dente) pszenicę w dużej wodzie. Gdy zmięknie – przelać zimną wodą. Odcedzając mieszać widelcem, by ziarna nie zlepiły się. Rozpuścić miód w odrobinie gorącej wody. Zmieszać mak, pszenicę i miód. Dodać sparzone uprzednio rodzynki, pokrojone w paseczki obrane migdały i orzechy. Wstawić kutię do lodówki. Podawać zimną.

Kulebiak z kapustą
Na ciasto:0,25 l mleka, 0,5 kg maki, 3 dag drożdży, 1 dag cukru, 3 żółtka, 6 dag masła.
Na farsz: 1 główka kapusty, 6 dag masła, 1 cebula, po 1 łyżeczce soli i cukru.,2 ugotowane na twardo jaja, oliwa, tarta bułka

Przesiać do miski pół szklanki mąki, zalać wrzącym mlekiem, wymieszać łyżką i rozcierać by pozbawić grudek. Gdy przestygnie wlać rozrobione z mlekiem, cukrem i mąką drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.  Po tym czasie dodać żółtka i resztę soli. Wyrabiać rękami kilka minut, wlać roztopione masło, jeszcze chwilę wyrabiać aż masło będzie wchłonięte i ponownie odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Tymczasem obgotowana kapustę wycisnąć, posiekać i przesmażyć z cebulą, dodać soli, cukru i pieprzu do smaku. Jaja ugotowane na twardo pokroić w cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, posypać plastrami jajka, nałożyć równą warstwą kapustę, zwinąć ciasto w rulon jak struclę i ułożyć ostrożnie w wąskiej formie do pieczenia wysmarowanej oliwą i wysypana tarta bułka. Piec pół godziny w temperaturze 180 st. C

Tradycyjna zupa migdałowa
Szklanka obranych ze skórki migdałów, 7 szklanek mleka, pół szklanki ryżu,  łyżeczka cukru (lub więcej -  według smaku).

1.Migdały rozsypać  na blaszce, włożyć do nagrzanego do 70 -100 st C piekarnika na pół godziny. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone.
2.Migdały zemleć w młynku do migdałów  lub bardzo drobno posiekać, niemal na mączkę.
3.W garnku zagotować 6 szklanek mleka, wsypać migdały i gotować co najmniej 25 minut na jak najmniejszym ogniu.
4.Zagotowac szklankę  mleka w innym rondelku, wrzucić ryż i gotować do miękkości.
5.Połaczyć zupę z ugotowanym ryżem, dodać cukier, jeśli ktoś lubi można dodać nieco więcej (lub zupełnie nie dodawać).

Smacznych Świąt!

 

***

CZYTAJ BLOG: Ten tekst pochodzi z bloga kulinarnego Piotra Adamczewskiego >>

Więcej na ten temat
Reklama

Czytaj także

null
O Polityce

Dzieje polskiej wsi. Zamów już dziś najnowszy Pomocnik Historyczny „Polityki”

Już 24 kwietnia trafi do sprzedaży najnowszy Pomocnik Historyczny „Dzieje polskiej wsi”.

Redakcja
16.04.2024
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną