Śledzie w oliwie i cytrynie
4 śledzie solone (gotowe filety),2 duże cebule, ok. szklanki soku cytrynowego, ok. szklanki oleju.
1.Śledzie umyć, namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, po czym zdjąć skórę, usunąć wnętrzności i odkroić filety. Podzielić rybę na niewielkie skośne kawałki.
2.Cebule pokroić w cienkie piórka .
3.W słoiku układać kawałki śledzi, na nich warstwę cebuli i tak kolejno do wyczerpania się składników.
4.Wlać sok cytrynowy, aby sięgał do połowy ułożonych śledzi z cebulą, dopełnić oliwą lub olejem.
5.Szczelnie zakręcić słoik i dokładnie wymieszać miksując tak, jak barman miksuje drinki, aby oliwa z sokiem nabierała białawej barwy. Odstawić na 1 – 2 dni, a w tym czasie kilkakrotnie miksować .
Karp pieczony zalewany śmietaną
1 karp wagi 1 – 1,5 kg, 2 łyżki mąki,1 – 2 łyżki masła, sól, pieprz grubo zmielony, 1 szklanka śmietany 18%
1.Sprawić karpia, pozostawiając tuszkę w całości. Posolić, odłożyć na godzinę.
2.Nagrzać piekarnik do temp.180 st C. Karpia posypać mąką, ułożyć na wierzchu kawałeczki masła i wstawić do piekarnika. Piec około 30 – 40 minut polewając powstałym sosem. Prawie gotową rybę polać śmietaną wymieszaną z mąką. Polewając spływającym sosem doprowadzić sos do wrzenia . Posypać pieprzem.
3.Wyjąć z piekarnika gdy śmietana zaczyna brązowieć. Podawać z szerokimi kluskami, kapustą zasmażaną lub kapustą z grzybami.
Kutia
Pół kg maku, pół kg specjalnie oczyszczanej pszenicy, pół kg miodu, rodzynki, migdały, orzechy ( 0,75 szklanki każdego z nich)
Sparzyć mak i trzykrotnie go zmielić.