Świąteczne stoły, zgodnie z polską tradycją, uginają się na ogół od pieczystego, pasztetów, szynek, gęsi lub indyków.
Wśród zup znaleźć można esencjonalne buliony lub przejrzyste rosoły. Są też kulebiaki faszerowane mięsem oraz mięsne pierogi.
A przecież coraz większą grupę stanowią wśród nas wegetarianie. Siedzą oni przy stole, smętnie patrząc, jak rodzice i rodzeństwo objadają się daniami, które im w żaden sposób nie przejdą przez gardło.
Aby nie spalić się ze wstydu, że w te święta rodzinne i pełne radości oraz miłości zapominamy o najbliższych, ale różniących się od nas mięsożerców kulinarnym obyczajem – przygotujmy i dla nich kilka potraw.
I my sami zjemy je z wielkim apetytem, bo są po prostu pyszne. W dodatku odpoczniemy od mięsa, które w nadmiarze też nas zaczyna nieco męczyć.
Teraz, podając kilka moich ulubionych przepisów bezmięsnych, mogę z czystym sumieniem życzyć wszystkim amatorom różnorakich diet wesołych i smacznych świąt!
- Tarta brokułowa
Na ciasto: 1,5 szklanki mąki, ½ kostki masła, żółtko
Na farsz: duży brokuł, kawałek czerwonej papryki
Na sos: ½ szklanki śmietanki (najlepiej 18-proc.), 2 łyżki masła, cebula, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki startego sera żółtego
Do posmarowania formy: łyżka masła
1. Zagnieść ciasto: mąkę, masło i żółtko oraz odrobinę wody (nawet do ½ szklanki). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
2. Przygotować sos: na roztopionym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać mąkę, wlać śmietanę i po wymieszaniu sosu dodać jeszcze starty ser.