Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Ludzie i style

Zaścianek Polski **

Siedlce, ul. Asłanowicza 17, tel. 25 631 02 29

Droga z Pułtuska przez Wyszków i Węgrów do Siedlec jest (zwłaszcza na przełomie wiosny i  lata) przepiękna. Fragmenty leśne, wijący się Liwiec, który przejeżdża się kilkakrotnie, olbrzymie łąki – powodują, ze droga nie męczy, a odpręża. Mijane wsie są zadbane i znać ich zamożność.

W Siedlcach na popas należy zatrzymać się przy ulicy Asłanowicza. Tu bowiem mieści się niewielki lokal o całkiem sporej już renomie. Zaścianek Polski jest bowiem częścią Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Pomysł ten narodził się w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Inicjatywa szybko spotkała się z dużym zainteresowaniem wielu regionów europejskich, które dbają o to, by zaoferować mieszkańcom oraz turystom wyborną w smaku, wyjątkową regionalną żywność.

Organizacja zrzesza dwadzieścia pięć regionów europejskich. Głównym ich celem jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach. W obrębie regionów funkcjonuje też zrzeszenie producentów, przetwórców oraz dystrybutorów regionalnej żywności. Ponieważ dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego, Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego tworzy wizerunek i promuje region, przyczynia się także do rozwoju przedsiębiorczości i tworzy płaszczyznę do współpracy dla wielu przedsiębiorstw w regionie, które m.in. promują mazowiecką żywność.

Zaścianek Polski to niewielki lokal urządzony ze smakiem. Niewygórowane ceny powodują, że wśród gości sporą grupę stanowią mieszkańcy Siedlec dysponujący niezbyt grubym portfelem. Sympatyczna obsługa zajmuje się nimi z taką sama troską co tymi, którzy są w stanie zostawić w Zaścianku spore napiwki.

Reklama