1. Jajka są bardzo tłuste i niedobre dla serca. Dlatego powinny być ograniczane do trzech tygodniowo – FAŁSZ
– Nie jest to prawda. Przeprowadzono badania, których wyniki jasno pokazały, że jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi. Zawierają cholesterol, ale nie przekłada się on na poziom cholesterolu w naszej krwi. Tak więc nie ma żadnych przeciwwskazań przed spożywaniem jajek. Co więcej, jajko ma wiele zalet. Zawiera dużo luteiny, która zapobiega utracie wzroku związanej z wiekiem, zawiera witaminy B12 i D. Jajka mogą być pomocne w odchudzaniu, ponieważ są niskokaloryczne i dają uczucie sytości, które utrzymuje się przez długi czas.
2. Dobrym zamiennikiem cukru jest stewia – PRAWDA
– Stewia nie jest cukrem, tylko innym związkiem chemicznym dającym uczucie słodkości. Z drugiej strony nie ma wartości energetycznej, co oznacza, że od niej nie utyjemy.
3. Tyjemy przez węglowodany – FAŁSZ
– Głównym powodem tycia jest spożywanie nadmiaru żywności, w tym nadmiaru węglowodanów, nadmiaru tłuszczów czy białka, w stosunku do tego, co jest nam potrzebne. Więc jeżeli spożywamy za dużo węglowodanów w stosunku do tego, czego nasz organizm potrzebuje, to owszem, utyjemy. Ale tak samo by się stało, gdybyśmy jedli nadmiar białka.
4. Dieta składająca się wyłącznie z surowych warzyw jest najzdrowsza, ponieważ zapewnia enzymy, które ułatwiają nam trawienie – FAŁSZ
– Spożywając same warzywa, dostarczamy organizmowi mało składników energetycznych. Żyjąc w naszym klimacie, organizm potrzebuje energii, żeby się ogrzać.
Najkrótszą drogą do długowieczności jest zdrowa dieta. Dr hab. Małgorzata Drybień z katedry żywienia człowieka na SGGW w Warszawie odpowiada na pytania z naszego quizu.
Reklama