Co tak naprawdę wiesz o zdrowym odżywianiu? Odpowiada dietetyk
Najkrótszą drogą do długowieczności jest zdrowa dieta. Dr hab. Małgorzata Drybień z katedry żywienia człowieka na SGGW w Warszawie odpowiada na pytania z naszego quizu.
Max Oppenheim/Getty Images

1. Jajka są bardzo tłuste i niedobre dla serca. Dlatego powinny być ograniczane do trzech tygodniowo  FAŁSZ
– Nie jest to prawda. Przeprowadzono badania, których wyniki jasno pokazały, że jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi. Zawierają cholesterol, ale nie przekłada się on na poziom cholesterolu w naszej krwi. Tak więc nie ma żadnych przeciwwskazań przed spożywaniem jajek. Co więcej, jajko ma wiele zalet. Zawiera dużo luteiny, która zapobiega utracie wzroku związanej z wiekiem, zawiera witaminy B12 i D.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną