Ludzie i style

Łączenie przez jedzenie

Kuchnia zbliża ludzi

Libańczyk Mahmoud Rai, właściciel knajpki Falafel Bejrut Libańczyk Mahmoud Rai, właściciel knajpki Falafel Bejrut Falafel Bejrut / Facebook
Przy okazji Dnia Solidarności z Uchodźcami warto zwrócić uwagę, co może nas zbliżyć na co dzień: wspólna praca, taniec, muzyka, a przede wszystkim – kuchnia.
Spotkanie-spektakl w kawiarni Stół Powszechny w Teatrze PowszechnymŁukasz Kupica Spotkanie-spektakl w kawiarni Stół Powszechny w Teatrze Powszechnym

W zeszłym roku w Polsce status uchodźcy uzyskało zaledwie 12 osób. Dodatkowo Rada do Spraw Uchodźców przyznała 30 osobom ochronę uzupełniającą, a kolejnym 11 udzieliła zgody na pobyt tolerowany. Ale nasz stosunek do uchodźców jest nieufny lub wrogi. W kwietniowych badaniach CBOS zaledwie co trzeci respondent przychylnie odnosił się do przyjmowania uchodźców w Polsce. Boimy się więc ludzi, których tu nie ma, a ich nieobecność dodatkowo podsyca nasz strach.

Ludzie boją się nieznanego.

Polityka 42.2016 (3081) z dnia 11.10.2016; Ludzie i style; s. 96
Oryginalny tytuł tekstu: "Łączenie przez jedzenie"

Czytaj także

Ja My Oni

Jaki wpływ na kreatywność ludzi mają ich emocje

Czy kreatywność przytrafia się tylko nielicznym.

Joanna Maria Kwaśniewska
26.11.2019