Ludzie i style

Mody na ogrody

Świeże produkty z domowych miniogródków

Polędwiczka wieprzowa z gruszkami Polędwiczka wieprzowa z gruszkami DeAgostini / Getty Images
Jeśli chcemy mieć coś naprawdę świeżego – wyhodujmy to sami. Choćby w domowym ogródku na parapecie.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Przez wieki wypróbowywano w Europie wiele metod przedłużania świeżości warzyw i owoców, ale żadna nie była bez wad. Ani pokrywanie woskiem jabłek czy śliwek, ani przetrzymywanie winogron w chłodzie „lodowni” nie dawało dobrych wyników. Przesypywanie piaskiem w piwnicach warzyw i ziemniaków wymagało kilkakrotnego w czasie zimy i przedwiośnia odrzucenia nadpsutych, a pozostałe, późną zimą, nie miały już smaku świeżych. Wielu gatunków po prostu nie dawało się przechowywać przez dłuższy czas.

Polityka 4.2017 (3095) z dnia 24.01.2017; Ludzie i style; s. 92
Oryginalny tytuł tekstu: "Mody na ogrody"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >