Przedwojenne fotografie z Książa w obiektywie francuskiego szefa kuchni

Zamknięty świat zamku
Louis Hardouin, francuski szef kuchni u księcia von Hochberg i księżnej Daisy, przez 20 lat fotografował idylliczne życie swej rodziny, z zamkiem Książ w tle – w kontraście do nieudanego małżeństwa swych pracodawców.
Rodzina Hardouinów w komplecie, Książ, tuż przed I wojną światową.
Jean-Louis Hardouin/ze zbiorów Jean Wessel/Zamek Książ w Wałbrzychu

Rodzina Hardouinów w komplecie, Książ, tuż przed I wojną światową.

Zamek oglądany w dzieciństwie na szklanych płytkach w stereoskopie wydawał się mieszkającej dziś pod Toronto Jean Wessel jak z bajki. Ale babcia opowiadała, że istnieje gdzieś na odległym Śląsku i że przed wojną mieszkała w nim z jej tatą i wujkiem. Opowieści oraz setki zdjęć dziadka sprawiły, że emerytowana pielęgniarka rosła w kulcie Książa, a ostatnio ciągle widziała go w telewizji donoszącej o złotym pociągu. Dlatego gdy rok temu zadzwonił do niej szef Fundacji księżnej Daisy Mateusz Mykytyszyn, od razu zaprosiła do siebie delegację z Wałbrzycha.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj