Ludzie i style

Zamknięty świat zamku

Przedwojenne fotografie z Książa w obiektywie francuskiego szefa kuchni

Rodzina Hardouinów w komplecie, Książ, tuż przed I wojną światową. Rodzina Hardouinów w komplecie, Książ, tuż przed I wojną światową. Jean-Louis Hardouin/ze zbiorów Jean Wessel/Zamek Książ w Wałbrzychu
Louis Hardouin, francuski szef kuchni u księcia von Hochberg i księżnej Daisy, przez 20 lat fotografował idylliczne życie swej rodziny, z zamkiem Książ w tle – w kontraście do nieudanego małżeństwa swych pracodawców.
Zdjęcia Hardouina dokumentowały też przebudowę Książa, ok. 1912 r.Jean-Louis Hardouin/ze zbiorów Jean Wessel/Zamek Książ w Wałbrzychu Zdjęcia Hardouina dokumentowały też przebudowę Książa, ok. 1912 r.

Zamek oglądany w dzieciństwie na szklanych płytkach w stereoskopie wydawał się mieszkającej dziś pod Toronto Jean Wessel jak z bajki. Ale babcia opowiadała, że istnieje gdzieś na odległym Śląsku i że przed wojną mieszkała w nim z jej tatą i wujkiem. Opowieści oraz setki zdjęć dziadka sprawiły, że emerytowana pielęgniarka rosła w kulcie Książa, a ostatnio ciągle widziała go w telewizji donoszącej o złotym pociągu. Dlatego gdy rok temu zadzwonił do niej szef Fundacji księżnej Daisy Mateusz Mykytyszyn, od razu zaprosiła do siebie delegację z Wałbrzycha.

Polityka 10.2017 (3101) z dnia 07.03.2017; Ludzie i style; s. 88
Oryginalny tytuł tekstu: "Zamknięty świat zamku"

Czytaj także

Społeczeństwo

3 miesiące. Tyle mieli żyć więźniowie z pierwszego transportu do Auschwitz

Są młodzi i zdrowi, więc mają przed sobą ze 3 miesiące życia. Na wolność wyjdą przez komin krematorium. Taką przyszłość przepowiadano 728 pierwszym więźniom w Auschwitz.

Marcin Kołodziejczyk
18.06.2010