Ludzie i style

Bon appétit

Kuchnia włosko-francuska

Królik w musztardzie Królik w musztardzie Thomas Neckermann / EAST NEWS
Skąd się wzięła francuska kuchnia? Francuzom zdarzyło się to samo co nam: w XVI w. włoska księżniczka dokonała rewolucji na ich stołach.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Nowości wprowadzane przez Bonę w Polsce przyjęły się nie bez trudności. Katarzynie Medycejskiej udało się szybko i całkowicie. Połączenie kuchni francuskiej i wpływów włoskich dało wspaniałe rezultaty, i choć sama Katarzyna nie ma dobrej opinii, ten fragment jej działalności wspominany jest z aprobatą. To był początek, po którym kuchnia francuska zyskała wielką renomę na świecie. Sauce bearnaise, boeuf bourguignon, coq au vin czy soufflé au chocolat – same nazwy budzą apetyt i oczekiwanie czegoś nadzwyczajnego.

Polityka 37.2017 (3127) z dnia 12.09.2017; Ludzie i style; s. 84
Oryginalny tytuł tekstu: "Bon appétit"

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Kultura

Wielki Janusz Gajos. Mówi, a ludzie go słuchają

Kluczowe postaci w „Klerze” i „Kamerdynerze”, do tego kilka ról w Teatrze Narodowym i kolejne filmy w przygotowaniu. Od Janusza Gajosa zależy dziś w polskiej kulturze więcej niż kiedykolwiek.

Aneta Kyzioł
25.09.2018