Grzyby i ich tajemnice

Sekrety spod kapeluszy
Zbierając, a potem jedząc grzyby, warto pamiętać, że bez tych tajemniczych organizmów nie byłoby życia na Ziemi. A już na pewno nas, którzy je zbieramy.
Przyrodnicy długo się wahali, czy grzyby (łac. Fungi) należą do świata roślin, czy zwierząt, zanim uznali je za osobną formę życia.
Steve_Allen/PantherMedia

Przyrodnicy długo się wahali, czy grzyby (łac. Fungi) należą do świata roślin, czy zwierząt, zanim uznali je za osobną formę życia.

To wyjątkowo dobry rok dla grzybiarzy. Po pełnych borowików, maślaków, podgrzybków czy koźlarzy lasach krążą tłumy, które po powrocie do domów czyszczą je, suszą, duszą, smażą, zalewają octem, by zapasów starczyło na cały rok. Szczycimy się, że nasze tradycje grzybiarskie sięgają dawnych czasów, powołujemy na „Pana Tadeusza”, staropolskie potrawy i fakt, że jako pierwsi w Europie wprowadziliśmy ochronę 21 gatunków grzybów w 1983 r. Nasza miłość do grzybów nie zna granic, i to dosłownie, bo przekraczamy je, by w lasach sąsiadów zbierać smardze czy borowiki, którymi większość z nich się nie interesuje.

Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów z POLITYKI oraz wydań specjalnych otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj