Ludzie i style

Indyki i śliżyki

Co się jada w Boże Narodzenie w innych krajach?

Indyk z kasztanami. Francja Indyk z kasztanami. Francja EAST NEWS
Święta Bożego Narodzenia obchodzi się niemal na całym świecie, w rozmaity sposób, często pomijając ich pierwotnie religijny charakter. Co się w różnych krajach jada przy tej okazji?
Polvorones. HiszpaniaHelena Krol/EAST NEWS Polvorones. Hiszpania

Polskie święta są szczególne. W dyskusji o wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem wypowiedzielibyśmy się zdecydowanie za grudniowym świętowaniem. Mamy specyficzne wiekowe obyczaje, specjalne postne potrawy wigilijne, których nie jada się w innym czasie. A jak jest gdzie indziej?

Francja

W świąteczne dni zajadają się wyjątkowymi potrawami, wśród których jest biszkoptowa rolada z kremem, nosząca nazwę Bûche de Noël, czyli bożonarodzeniowa kłoda (podobną „kłodę” podaje się także w Hiszpanii). Zjada się też mnóstwo ostryg, w niektórych regionach pieczoną gęś, ale przeważnie na wigilijny stół trafia specjalnie przyrządzony indyk. No i szampan, który towarzyszy daniom częściej niż inne napoje.

Świąteczny indyk z kasztanami

Składniki: Indyk ważący 2,5–3 kg, 2 łyżki miękkiego masła, sól, pieprz. Nadzienie: 2 puszki kasztanów (lub 1 kg kasztanów w łupinach, które trzeba ugotować, ostudzić i obrać z łupinek), pęczek zielonej pietruszki, 6–8 kromek suchej bułki, 2 jajka, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, po czym posypujemy pieprzem i solą z wierzchu i wewnątrz. Wierzch i wnętrze indyka smarujemy masłem. Większą część kasztanów i zieloną pietruszkę siekamy, suchą bułkę kruszymy, mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem tuszkę i zaszywamy otwór. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Układamy indyka w żaroodpornej formie w ten sposób, aby leżał na jednym boku do zrumienienia, potem na drugim i wreszcie piersiami do góry i, często polewając wydzielającym się sosem, pieczemy około półtorej godziny lub aż mięso będzie miękkie. Wtedy układamy w formie pozostałe kasztany i pieczemy wszystko razem jeszcze 15 minut, aby kasztany wchłonęły nieco sosu.

Polityka 51/52.2017 (3141) z dnia 17.12.2017; Ludzie i Style; s. 136
Oryginalny tytuł tekstu: "Indyki i śliżyki"
Reklama