Prenumerata na trudne czasy.

6 miesięcy za 99 zł.

Subskrybuj
Nauka

Większe, zdrowsze, odporniejsze

GMO wciąż budzi emocje

Na pierwszym planie zwykły łosoś, za nim, łosoś w tym samym wieku, ale zmodyfikowany genetycznie. Na pierwszym planie zwykły łosoś, za nim, łosoś w tym samym wieku, ale zmodyfikowany genetycznie. Atlas Press / EAST NEWS
Inżynieria genetyczna rewolucjonizuje rolnictwo i przemysł spożywczy. Lista udoskonalonych organizmów wciąż się wydłuża.
Plantacja genetycznie zmodyfikowanej soi, odpornej na insekty.Paulo Fridman/Bloomberg/Getty Images Plantacja genetycznie zmodyfikowanej soi, odpornej na insekty.

Truskawki można kupić już na każdym rogu – bez względu na porę roku – więc niech ten owoc posłuży za przykład naszych umiejętności manipulowania przyrodą. Otóż truskawek próżno szukać w naturze, czyli rosnących gdzieś dziko. Powstały bowiem dzięki skrzyżowaniu (wymieszaniu genów) dwóch gatunków poziomek – jednego z Ameryki Północnej, a drugiego z Chile. Tyle że dokonanemu nie na kontynencie amerykańskim, ale w Europie w połowie XVIII w.

Polityka 18.2014 (2956) z dnia 27.04.2014; Nauka ; s. 76
Oryginalny tytuł tekstu: "Większe, zdrowsze, odporniejsze"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >