Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Nauka

Gruby problem

Żeby zapobiec otyłości, na początek warto pozamykać niektóre restauracje

Smarterpix/PantherMedia
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie, ale terror odchudzania nie wyleczy tej epidemii. Kto ma pomysł, jak ją powstrzymać?

W najbliższą niedzielę wypadają Zielone Świątki, więc obowiązywać będzie ustawowy zakaz handlu. A co by się stało, gdyby dwa dni wcześniej, czyli w piątek (22 maja), kiedy obchodzony jest Europejski Dzień Walki z Otyłością, pozamykać wszystkie fast-foody, pizzernie, oberże i cukiernie?

Natychmiast podniósłby się lament, że to zamach na konsumencką wolność i dyskryminacja osób wagi ciężkiej, niepotrafiących się obejść bez wysokokalorycznego obżarstwa. No i jeszcze kłopot dla rodziców, którzy zmuszeni byliby wyjaśniać swoim pociechom, dlaczego nie można kupić hamburgera, coca-coli ani słodkiego batonu. Tak, rozumiem, pomysł jest niewykonalny…

I nie łudzę się, że jednodniowy zakaz sprzedaży śmieciowego jedzenia zdołałby przyhamować narastającą epidemię otyłości. Jeden czy nawet dwa BigMac’i z porcją frytek nie uczynią nikogo natychmiast grubasem ani nie spowodują trwałych zmian w organizmie, które są konsekwencją nadwagi.

Chodzi o tendencję, która w Polsce stała się już normą – nasze dzieci tyją bowiem najszybciej w Europie, co piąty uczeń w wieku szkolnym boryka się z solidnym nadmiarem kilogramów! W czasach, gdy wszyscy upominają się o równouprawnienie i niech nawet nikomu na myśl nie przyjdzie wytykanie czyjegoś wyglądu, małe grubaski nie wzbudzają w nikim politowania. A nikt ich rodzicom nie zwróci uwagi, że chowają je na ludzi chorych – gdy dorosną, będą miały cukrzycę, nadciśnienie, udary, zawały serca, kamicę żółciową, a nawet zwiększone ryzyko niektórych nowotworów.

Nie można problemu uogólniać i mam świadomość, że otyłe maluchy to niekiedy ofiary poważnych chorób metabolicznych lub genetycznych – należy im się szacunek i pomoc.

Reklama