Nauka

O żywności od kuchni

GMO dzieli uczonych i biznesmenów

Wykorzystanie narzędzi biologii molekularnej w rolnictwie wciąż wzbudza, szczególnie w Europie, lęk. Wykorzystanie narzędzi biologii molekularnej w rolnictwie wciąż wzbudza, szczególnie w Europie, lęk. Stevanovicigor / PantherMedia
Afera e-mailowa, która niedawno wybuchła w USA, ujawnia, jak toksyczne potrafią być relacje między środowiskiem uczonych a światem wielkiego biznesu.
Areał roślin GMO na świecie stale rośnie (w ubiegłym roku było to ponad 181 mln ha uprawianych przez 18 mln rolników w 28 krajach).Getty Images Areał roślin GMO na świecie stale rośnie (w ubiegłym roku było to ponad 181 mln ha uprawianych przez 18 mln rolników w 28 krajach).

Afera ma dwóch pierwszoplanowych bohaterów: profesorów amerykańskich uniwersytetów. Pierwszy z nich to Kevin Folta, biolog molekularny i szef wydziału nauk ogrodniczych w University of Florida. Drugim jest Charles Benbrook, specjalizujący się w ekonomii rolniczej i do niedawna zatrudniony w Washington State University.

Tłem jest spór o zastosowanie inżynierii genetycznej podczas tworzenia odmian roślin o nowych cechach (GMO).

Polityka 3.2016 (3042) z dnia 12.01.2016; Nauka; s. 70
Oryginalny tytuł tekstu: "O żywności od kuchni"

Czytaj także

Świat

NIEMCY: Berlin ciągnie do Moskwy

Osiem dekad po pakcie Ribbentrop-Mołotow w Niemczech rośnie presja na kolejną odwilż w relacjach z Rosją. Działania polskiego rządu raczej nie studzą tego zapału.

Adam Krzemiński
02.09.2019