Naukowcy dowiedli, że dieta niskokaloryczna chroni przed tętniakiem aorty brzusznej
Autorami badania są naukowcy z zespołu kierowanego przez Hou-Zao Chen i De-Pei Liu z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych, a także Peking Union Medical College, którzy starali się znaleźć powiązanie pomiędzy ryzykiem tętniaka aorty brzusznej a dietą niskokaloryczną. Eksperyment polegał na obserwacji i badaniu myszy, z których część dostawała jedynie pokarmy o ograniczonej kaloryczności. Wyniki okazały się niezwykle zaskakujące.
Tętniak aorty brzusznej to nadmierne poszerzenie średnicy tej aorty spowodowane osłabieniem ścianek naczyń krwionośnych. Zazwyczaj mówi się o poszerzeniu o co najmniej 50 proc. Im większa jest średnica aorty, tym większe ryzyko pęknięcia tętniaka, który może prowadzić do krwotoku, wstrząsu i może okazać się śmiertelny. Zwykle jako główne przyczyny i czynniki tętniaka aorty brzusznej, oprócz palenia tytoniu czy wieku, wymienia się przede wszystkim miażdżycę, chorobę wieńcową czy nadciśnienie tętnicze, które z kolei mają związek również m.in. z dietą.
Problem jest olbrzymi, bo w samych Stanach Zjednoczonych odnotowuje się rocznie ponad trzy miliony przypadków tętniaka aorty brzusznej, a śmiertelność tej choroby w przypadku pęknięcia tętniaka może sięgać nawet 80 proc.
Badania kierowane przez naukowców z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych oraz Peking Union Medical College wykazały, że dieta niskokaloryczna może znacznie zmniejszyć ryzyko tętniaka aorty brzusznej, co udowodniły eksperymenty prowadzone na myszach. Ograniczenie kalorii w diecie miało olbrzymi wpływ na metabolizm organizmu, a co za tym idzie, zdrowie myszy, a także ludzi.
Badania zostały przeprowadzone na myszach narażonych na ryzyko zachorowania na tętniaka aorty brzusznej. Przez 12 tygodni część zwierząt dostawała pokarmy niskokaloryczne, natomiast grupę kontrolną karmiono klasycznie, pokarmami o wyższej kaloryczności.