Naukowcy dowiedli, że dieta niskokaloryczna chroni przed tętniakiem aorty brzusznej
Nowe badanie w „Journal of Experimental Medicine” potwierdza wcześniejsze przypuszczenia naukowców o tym, że można zapobiec tętniakowi aorty. Wystarczy tylko spożywać mniej kalorycznych potraw.
Pixabay/Pixabay

Autorami badania są naukowcy z zespołu kierowanego przez Hou-Zao Chen i De-Pei Liu z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych, a także Peking Union Medical College, którzy starali się znaleźć powiązanie pomiędzy ryzykiem tętniaka aorty brzusznej a dietą niskokaloryczną. Eksperyment polegał na obserwacji i badaniu myszy, z których część dostawała jedynie pokarmy o ograniczonej kaloryczności. Wyniki okazały się niezwykle zaskakujące.

Tętniak aorty brzusznej to nadmierne poszerzenie średnicy tej aorty spowodowane osłabieniem ścianek naczyń krwionośnych. Zazwyczaj mówi się o poszerzeniu o co najmniej 50 proc. Im większa jest średnica aorty, tym większe ryzyko pęknięcia tętniaka, który może prowadzić do krwotoku, wstrząsu i może okazać się śmiertelny. Zwykle jako główne przyczyny i czynniki tętniaka aorty brzusznej, oprócz palenia tytoniu czy wieku, wymienia się przede wszystkim miażdżycę, chorobę wieńcową czy nadciśnienie tętnicze, które z kolei mają związek również m.in. z dietą.

Problem jest olbrzymi, bo w samych Stanach Zjednoczonych odnotowuje się rocznie ponad trzy miliony przypadków tętniaka aorty brzusznej, a śmiertelność tej choroby w przypadku pęknięcia tętniaka może sięgać nawet 80 proc.

Badania kierowane przez naukowców z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych oraz Peking Union Medical College wykazały, że dieta niskokaloryczna może znacznie zmniejszyć ryzyko tętniaka aorty brzusznej, co udowodniły eksperymenty prowadzone na myszach. Ograniczenie kalorii w diecie miało olbrzymi wpływ na metabolizm organizmu, a co za tym idzie, zdrowie myszy, a także ludzi.

Badania zostały przeprowadzone na myszach narażonych na ryzyko zachorowania na tętniaka aorty brzusznej. Przez 12 tygodni część zwierząt dostawała pokarmy niskokaloryczne, natomiast grupę kontrolną karmiono klasycznie, pokarmami o wyższej kaloryczności. U myszy, które były na diecie niskokalorycznej, stwierdzono zdecydowanie mniej przypadków tętniaka aorty brzusznej, a także mniej przypadków pęknięcia aorty u tych, które wcześniej były chore.

Naukowcy ustalili, że przyjmowanie pokarmów z mniejszą liczbą kalorii sprawia, że obniża się poziom enzymu MMP2, który niszczy białka macierzy otaczające naczynia krwionośne. Stało się tak dlatego, że po 12 tygodniach stosowania diety niskokalorycznej komórki mięśni gładkich naczyń krwionośnych w ścianie aorty regulowały metaboliczny „czujnik” białek (SIRT1), który może tłumić m.in. MMP2. Badania pokazały, że ograniczenie kalorii nie może jednak zredukować działania MMP2, a co za tym idzie, nie może także w tym przypadku zmniejszyć zachorowalności na tętniaka aort brzusznej u myszy. Badania wskazują, że zmniejszenie liczby dostarczanych kalorii może chronić myszy przed tętniakiem aorty brzusznej poprzez zwiększenie poziomu SIRT1.

„Nasze wyniki potwierdzają korzyści płynące z ograniczenia kalorii w diecie w profilaktyce tętniaka aorty brzusznej u ludzi i sugerują, że SIRT1 może być obiecującym celem molekularnym w leczeniu tętniaka” – mówi De-Pei Liu.

Czytaj także

Co nowego w nauce?

W nowej POLITYCE

Zobacz pełny spis treści »

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną