Czy białka z drożdży lub z bakterii zrewolucjonizują przemysł spożywczy?

Mleko prosto od mamuta
Krowie mleko bez krów? Kurze jajka bez kur? Żelatyna z mastodontów? Wszystko to już możliwe dzięki zmodyfikowanym genetycznie drożdżom i bakteriom.
Żelatyna wytworzona z kolagenu mastodontów
i3d/123 RF

Żelatyna wytworzona z kolagenu mastodontów

Alexander Lorestani, współzałożyciel kalifornijskiej firmy Geltor, początkowo nie planował robić żelków z wymarłych około 11 tys. lat temu mastodontów. Miało być bardziej przyziemnie – produkcja żelatyny ze świń czy krów, tyle że bez świń i krów. Lorestani i jego partner Nick Ouzounov chcieli wejść na rynek wegański i wegetariański, dostarczać żelatynę identyczną z tą produkowaną ze skór czy ścięgien zwierząt, ale bez konieczności dostaw z rzeźni. A zapotrzebowanie na żelatynę jest ogromne – mówi Lorestani.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną