/ zdrowa ochrona
Kremy przeciwsłoneczne nie blokują produkcji witaminy D w organizmie człowieka.
Często się mówi, że medycyna to sztuka wyboru mniejszego zła. Miało to się odnosić również do stosowania kremów z filtrami UV. Ponieważ hamują one dostęp promieniowania ultrafioletowego, chroniąc przed nowotworami skóry, to niestety jednocześnie mogłyby utrudniać syntezę witaminy D. Organizm człowieka wytwarza ją bowiem właśnie pod wpływem słońca. Na szczęście wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym „British Journal of Dermatology”, których współautorami są lekarze z Łodzi (m.in. prof. Joanna Narbutt, krajowa konsultant ds. dermatologii), przeczą tej hipotezie. Okazuje się, że ochrona przeciwsłoneczna wcale nie wpływa negatywnie na naturalną syntezę witaminy D. To dobra wiadomość dla osób wybierających się na wakacje. W trosce o zdrowie nie trzeba już rozstrzygać dylematu: wychodzić na słońce bez filtrów i ryzykować raka skóry czy połykać suplementy z witaminą D, choć to słońce i nasz własny organizm są jej najlepszymi producentami.
/ strachy na talerzu
Boimy się w żywności nie tego, czego naprawdę należy się obawiać.
Opublikowano najnowsze badania opinii mieszkańców 28 krajów Unii Europejskiej na temat bezpieczeństwa żywności (Eurobarometr). Wynika z nich, że najbardziej niepokoi nas obecność antybiotyków, hormonów i sterydów w mięsie. Na drugim miejscu znalazły się pestycydy w jedzeniu, a za nimi kolejno: zanieczyszczenia pochodzące ze środowiska w rybach, mięsie i nabiale oraz dodatki do żywności, takie jak barwniki, konserwanty czy aromaty. Dopiero później Europejczycy wymieniali najpoważniejsze – według ekspertów, a nie opinii publicznej – zagrożenia: ze strony chorobotwórczych mikrobów rozwijających się w jedzeniu czy grzybów rosnących np.