Prenumerata na trudne czasy.

6 miesięcy za 99 zł.

Subskrybuj
Nauka

Nie/prawda, że

Obalamy mity świata (o pszenicy, menopauzie i ulicznych korkach)

Okazuje się, że współcześnie uprawiana pszenica nie zubożała genetycznie. Okazuje się, że współcześnie uprawiana pszenica nie zubożała genetycznie. Getty Images
Jak odróżnić fakty naukowe od alternatywnych? Agitację od popularyzacji? Jak dostrzec to, co istotne? Oto nasz sceptyczny przegląd odkryć i przykryć.

/ stare, ale nie jare

Nowe odmiany pszenicy są znacznie lepsze od tych wysiewanych przed pół wiekiem.

Wśród zwolenników tzw. zdrowej żywności i ekologicznego rolnictwa rozpowszechnił się pogląd z kategorii „kiedyś to było lepiej”. Są oni bowiem przekonani, że intensywna hodowla przez człowieka nowych odmian zbóż mocno je zepsuła. Ich zdaniem może i dają one dobre plony, ale tylko dzięki nawozom i pestycydom, a ponadto stały się bardziej wrażliwe na choroby i mniej zróżnicowane genetycznie.

Polityka 37.2019 (3227) z dnia 10.09.2019; Nauka ; s. 63
Oryginalny tytuł tekstu: "Nie/prawda, że"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Subskrybuję

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >