Nauka

Nie/prawda, że

Obalamy mity świata (o zbożach, piłkarzach i parkowaniu)

Pszenica współczesna jest równie wartościowa jak jej niegdyś uprawiane odmiany. Pszenica współczesna jest równie wartościowa jak jej niegdyś uprawiane odmiany. SPL / EAST NEWS
Jak odróżnić fakty naukowe od alternatywnych? Agitację od popularyzacji? Jak dostrzec to, co istotne? Oto nasz sceptyczny przegląd odkryć i przykryć.
Czy piłkarze częściej (od nie piłkarzy) cierpią na chorobę Alzheimera i inne otępienia?Getty Images Czy piłkarze częściej (od nie piłkarzy) cierpią na chorobę Alzheimera i inne otępienia?

/ żywieniowe mity

Dawne odmiany zbóż wcale nie są zdrowsze niż wysiewana na całym świecie pszenica zwyczajna.

Konsumenci od kilku lat namawiani są do przerzucenia się na produkty przygotowywane wyłącznie z „dawnych” (i oczywiście droższych) odmian zbóż, np. chleb. Liczni guru zdrowego żywienia twierdzą bowiem, że m.in. kamut (odmiana pszenicy durum), tef (inaczej trawa abisyńska, jeden z gatunków roślin zbożowych), pszenica płaskurka i samopsza czy szarłat (uprawiany dawno temu przez Indian) są lepsze dla naszych organizmów niż rozpowszechniona na świecie pszenica zwyczajna.

Polityka 45.2019 (3235) z dnia 05.11.2019; Nauka; s. 73
Oryginalny tytuł tekstu: "Nie/prawda, że"

Czytaj także

Nauka

Blue monday. Dlaczego ten koncept nie ma sensu?

20 stycznia 2020 – w ten dzień wypada w tym roku tzw. blue monday, trzeci poniedziałek stycznia, zwany także „najbardziej depresyjnym dniem roku”. Termin zrobił zawrotną karierę w mediach, ale pojawia się też w publikacjach naukowych. Czy słusznie?

Marcin Nowak
20.01.2020