Nauka

Wpływ produkcji różnych artykułów spożywczych na środowisko

Lech Mazurczyk / Polityka
Produkcja żywności również przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Co jeść, żeby jak najmniej szkodzić środowisku?

Kto chce, by jego osobisty ślad węglowy był najmniejszy, ten powinien przejść na wegetarianizm, a najlepiej weganizm. Kto zaś bez mięsa obyć się nie może, ten niech rozważy ograniczenie wołowiny i baraniny na rzecz wieprzowiny, ryb i drobiu. Za to nabiał warto w miarę możliwości zastępować produktami roślinnymi. Są to wnioski płynące z raportu Międzyrządowego Zespołu do spraw Zmian Klimatu, działającego w ramach Narodów Zjednoczonych. Podane powyżej szacunkowe efekty hodowli zwierząt i uprawy roślin pokazują, że to właśnie mięso i nabiał mają zdecydowanie największy negatywny wpływ na środowisko spośród całej produkcji żywności.

Polityka 51.2019 (3241) z dnia 17.12.2019; Oko na Eko; s. 94

Czytaj także

Niezbędnik

Nauki mistrza Kongfuzi

Chiński komunizm chciał odesłać nauki mistrza Kongfuzi na śmietnik historii, ale sam schodzi ze sceny. Za to autorzy azjatyckiego cudu gospodarczego chętnie kłaniają się duchowi Konfucjusza.

Adam Szostkiewicz
05.11.2019