Oko na eko
-
Nauka
Gdzie dziś szukać dzikości
To ostatni moment, by ocalić resztki przyrody w kształcie sprzed pojawienia się ludzi. A także jeden z pierwszych, by zacząć ją świadomie i powszechnie przywracać, także w mikroskali.
29.12.2019 -
Nauka
Czy można się rozstać z plastikiem
Święta Bożego Narodzenia wiążą się z szałem zakupów, a więc także ogromnym zużyciem opakowań. Niewątpliwym królem i jednocześnie czarnym charakterem jest w tym czasie plastik. Czy ludzie chcą i mogą się z nim rozstać?
23.12.2019 -
Nauka
Jak uprawy przemysłowe niszczą środowisko naturalne
Produkcja żywności również przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Co jeść, żeby jak najmniej szkodzić środowisku?
19.12.2019 -
Nauka
Wpływ produkcji różnych artykułów spożywczych na środowisko
Produkcja żywności również przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Co jeść, żeby jak najmniej szkodzić środowisku?
17.12.2019 -
Nauka
Emisja gazów cieplarnianych w związku z produkcją rolną w UE
Produkcja żywności również przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Co jeść, żeby jak najmniej szkodzić środowisku?
17.12.2019 -
Nauka
Klimat jak za PRL
Po 30 latach Polska wróciła do najbardziej szkodliwych dla przyrody praktyk rodem z PRL. Wiele błędów da się naprawić. Pytanie tylko, czy politycy są w stanie zrozumieć, że działać trzeba natychmiast.
25.10.2019 -
Nauka
Brunatna sprawa. Jest ekopozew przeciwko Elektrowni Bełchatów
Elektrownia Bełchatów stała się symbolem epoki węglowej – jej kominy wypuszczają do atmosfery nie tylko dwutlenek węgla, lecz także inne szkodliwe substancje. Czy nadszedł dla niej czas sądu?
23.10.2019 -
Nauka
Jak wypadamy na tle Europy?
22.10.2019 -
Nauka
Prof. Kazimierz Rykowski o tym, ile wart jest las
Prof. Kazimierz Rykowski o lesie: jak go wycenić, jak wykorzystać, ale i ochronić.
22.10.2019 -
Nauka
Transport truje
22.10.2019