Nauka

Emisja gazów cieplarnianych w związku z produkcją rolną w UE

Lech Mazurczyk / Polityka
Produkcja żywności również przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Co jeść, żeby jak najmniej szkodzić środowisku?

W Unii Europejskiej rolnictwo odpowiada za ok. 10 proc. emisji gazów cieplarnianych. Są to przede wszystkim metan (związany z hodowlą zwierząt) oraz podtlenek azotu (efekt stosowania nawozów azotowych). Na szczęście unijne rolnictwo w coraz mniejszym stopniu odpowiada za efekt cieplarniany. Związane jest to przede wszystkim ze spadkiem pogłowia zwierząt oraz z używaniem mniejszej ilości nawozów. W latach 1990–2015 emisja szkodliwych gazów przez sektor rolniczy w Unii obniżyła się aż o 20 proc. Największe redukcje zanotowały Słowacja, Estonia i Bułgaria. Minimalnie wzrosła emisja tylko w dwóch krajach – Hiszpanii i na Cyprze. W obu przypadkach z powodu zwiększenia liczby hodowlanych zwierząt. Niestety, równocześnie znacznie wzrósł import żywności do Wspólnoty z innych krajów, więc nasz ekologiczny bilans żywieniowy wcale się nie poprawił.

Polityka 51.2019 (3241) z dnia 17.12.2019; Oko na Eko; s. 94
Więcej na ten temat
Reklama

Czytaj także

Niezbędnik

Nauki mistrza Kongfuzi

Chiński komunizm chciał odesłać nauki mistrza Kongfuzi na śmietnik historii, ale sam schodzi ze sceny. Za to autorzy azjatyckiego cudu gospodarczego chętnie kłaniają się duchowi Konfucjusza.

Adam Szostkiewicz
05.11.2019
Reklama