Nauka

Emisja gazów cieplarnianych w związku z produkcją rolną w UE

Lech Mazurczyk / Polityka
Produkcja żywności również przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Co jeść, żeby jak najmniej szkodzić środowisku?

W Unii Europejskiej rolnictwo odpowiada za ok. 10 proc. emisji gazów cieplarnianych. Są to przede wszystkim metan (związany z hodowlą zwierząt) oraz podtlenek azotu (efekt stosowania nawozów azotowych). Na szczęście unijne rolnictwo w coraz mniejszym stopniu odpowiada za efekt cieplarniany. Związane jest to przede wszystkim ze spadkiem pogłowia zwierząt oraz z używaniem mniejszej ilości nawozów. W latach 1990–2015 emisja szkodliwych gazów przez sektor rolniczy w Unii obniżyła się aż o 20 proc. Największe redukcje zanotowały Słowacja, Estonia i Bułgaria. Minimalnie wzrosła emisja tylko w dwóch krajach – Hiszpanii i na Cyprze. W obu przypadkach z powodu zwiększenia liczby hodowlanych zwierząt. Niestety, równocześnie znacznie wzrósł import żywności do Wspólnoty z innych krajów, więc nasz ekologiczny bilans żywieniowy wcale się nie poprawił.

Polityka 51.2019 (3241) z dnia 17.12.2019; Oko na Eko; s. 94
Więcej na ten temat
Reklama

Codzienny newsletter „Polityki”. Tylko ważne tematy

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość potwierdzającą.
By dokończyć proces sprawdź swoją skrzynkę pocztową i kliknij zawarty w niej link.

Informacja o RODO

Polityka RODO

  • Informujemy, że administratorem danych osobowych jest Polityka Sp. z o.o. SKA z siedzibą w Warszawie 02-309, przy ul. Słupeckiej 6. Przetwarzamy Twoje dane w celu wysyłki newslettera (podstawa przetwarzania danych to konieczność przetwarzania danych w celu realizacji umowy).
  • Twoje dane będą przetwarzane do chwili ew. rezygnacji z otrzymywania newslettera, a po tym czasie mogą być przetwarzane przez okres przedawnienia ewentualnych roszczeń.
  • Podanie przez Ciebie danych jest dobrowolne, ale konieczne do tego, żeby zamówić nasz newsletter.
  • Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia swoich danych oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Czytaj także

Klasyki Polityki

Jak dzieci odczuwają i rozumieją ból?

Jeszcze na początku lat 80. uważano, że noworodki w ogóle nie odczuwają bólu! A ponieważ nie potrafią werbalnie wyrazić tego, co czują, nie dbano o ich komfort w szpitalach.

Paweł Walewski
08.08.1998
Reklama