Produkty świeże są smaczne i zdrowe – cieszą się popularnością przez cały rok. Kupujemy ich jednak wciąż za mało, bo przecież dietetycy zalecają na przykład jedzenie warzyw i owoców aż pięć razy dziennie. Coraz dłuższy sezon letni – z powodu gwałtownego ocieplania się naszej planety – zachęca do wybierania świeżych artykułów, ale równocześnie jest dużym wyzwaniem dla sklepów i dostawców. Korzystają oni z coraz nowszych instrumentów, które zrewolucjonizowały transport i magazynowanie w ostatnich latach.
Zaawansowane rozwiązania pozwalają na przykład dokładnie monitorować cały łańcuch dostaw i na bieżąco sprawdzać, czy zostały zapewnione odpowiednie warunki do transportu artykułów świeżych. Nawet w trakcie upałów czy srogich zim. – Nasze magazyny i pojazdy są wyposażone w czujniki temperatury podłączone do systemów zdalnego monitorowania środowiska, w którym znajdują się przesyłki. Czujniki w sposób ciągły, w czasie rzeczywistym, śledzą warunki wewnątrz komór magazynowych i pojazdów. Dzięki temu możemy na bieżąco kontrolować i regulować temperaturę. Technologia ta pozwala nam reagować natychmiast na wszelkie odchylenia od normy poprzez system alertów, zapewniając optymalne warunki przechowywania i transportu żywności – wyjaśnia Antoni Zbytniewski, menedżer ds. rozwoju biznesu w firmie Fresh Logistics Polska.
Innym ciekawym rozwiązaniem okazują się specjalnie zaprojektowane rampy. Tył naczepy samochodu ciężarowego jest „otulany” rampą na czas załadunku i rozładunku. Szczelne połączenie przestrzeni ładunkowej i magazynu sprawia, że transportowane towary (np. świeża żywność) nieprzerwanie pozostają w bezpiecznym zakresie temperatury. Innowacyjne technologie to także zaawansowane systemy planowania i optymalizacji tras transportu.