Społeczeństwo

Uczta na stojąco

Menu na świątecznym stole

Śledziowe roladki Śledziowe roladki Handmade Pictures / Alamy / BEW
Zbliża się sezon spotkań rodzinnych i towarzyskich. Poczynając od świąt przez sylwestra aż po Wielki Post, czeka nas czas tradycyjnego ucztowania. Warto więc zastanowić się nad menu dla gości.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Karnawał to czas wielkich balów i małych domowych przyjęć. Te drugie stają się coraz bardziej popularne, a są też mniej kosztowne i łatwiejsze do zorganizowania. Najpierw trzeba podjąć ważną decyzję: czy przyjęcie będzie zasiadane, czy też ŕ la fourchette. Ten francuski zwrot, pochodzący od słowa widelec, oznacza, że możemy liczyć na zimne przekąski – wędliny, ryby i galarety – rozstawione na półmiskach na stole, po które każdy sięga sam.

Reklama

Czytaj także

Ja My Oni

Syn, który nie rozstał się ze swoją matką – częsta przyczyna małżeńskich kryzysów

Prof. Bogdan de Barbaro o relacjach z teściowymi i teściami, babciami i dziadkami.

Agnieszka Krzemińska
17.04.2019
Reklama