Społeczeństwo

Uczta na stojąco

Menu na świątecznym stole

Śledziowe roladki Śledziowe roladki Handmade Pictures / Alamy / BEW
Zbliża się sezon spotkań rodzinnych i towarzyskich. Poczynając od świąt przez sylwestra aż po Wielki Post, czeka nas czas tradycyjnego ucztowania. Warto więc zastanowić się nad menu dla gości.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Karnawał to czas wielkich balów i małych domowych przyjęć. Te drugie stają się coraz bardziej popularne, a są też mniej kosztowne i łatwiejsze do zorganizowania. Najpierw trzeba podjąć ważną decyzję: czy przyjęcie będzie zasiadane, czy też ŕ la fourchette. Ten francuski zwrot, pochodzący od słowa widelec, oznacza, że możemy liczyć na zimne przekąski – wędliny, ryby i galarety – rozstawione na półmiskach na stole, po które każdy sięga sam.

Polityka 51-52.2012 (2888) z dnia 19.12.2012; Ludzie i style; s. 154
Oryginalny tytuł tekstu: "Uczta na stojąco"

Czytaj także

Nauka

Nie każdy archeolog to Indiana Jones

Popkulturowy obraz archeologa awanturnika umacnia przekonanie, że ich głównym zadaniem jest odkrywanie skarbów. Ten fałsz fatalnie odbija się na wiedzy o przeszłości.

Agnieszka Krzemińska
27.02.2021