Piszemy o wszystkim, co ważne

Codziennie coś nowego. Bądź w centrum wydarzeń.

Subskrybuj
Społeczeństwo

Przepisy na Wielki Piątek

Postne obżarstwo

Jeszcze w XIX w. było w Polsce ponad sto postnych dni w ciągu roku. Nic więc dziwnego, że w naszej kuchni wymyślono tak wiele dań bezmięsnych, iż stały się one polskim znakiem firmowym. Jeszcze w XIX w. było w Polsce ponad sto postnych dni w ciągu roku. Nic więc dziwnego, że w naszej kuchni wymyślono tak wiele dań bezmięsnych, iż stały się one polskim znakiem firmowym. BEW
Post wiąże się z umartwieniami. Kucharze wymyślili jednak wiele sposobów, by je złagodzić.
Co dobrego za stołem?Marek Raczkowski/Polityka Co dobrego za stołem?

Słowo post to pożyczka z niemieckiego fasten. Przynieśli je niemieccy mnisi, którzy w chrystianizacyjnej misji przeprawiali się za Odrę na wschód. Na dobre jednak sam post wprowadził u nas w X w. św. Wojciech. Nie było to jednak – jak wiemy z historii – zadanie łatwe. Ale też dzięki temu Wojciech zyskał swą chwałę. Częste i rygorystyczne posty były widomym wyrazem wierności nowej w tej okolicy świata wierze, a więc kolejni władcy dbali o ich przestrzeganie, często w szczególny sposób.

Polityka 10.2013 (2898) z dnia 05.03.2013; Ludzie i style; s. 91
Oryginalny tytuł tekstu: "Przepisy na Wielki Piątek"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Dołączam

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >