Piszemy o wszystkim, co ważne

Codziennie coś nowego. Bądź w centrum wydarzeń.

Subskrybuj
Społeczeństwo

Cezar ***

Siemiatycze, ul. Adama Mickiewicza 10

Kto podróżuje po Podlasiu winien zawadzić o Siemiatycze. Nie dość, że to piękne miasteczko, to leży w pobliżu św. Góry Grabarka, czyli sanktuarium prawosławnego, ale prezentuje kilka wspaniałych zabytków wiele mówiących o tym, jak przed laty funkcjonowało wielowyznaniowe społeczeństwo na naszych ziemiach. Jest tu więc piękna (w remoncie) synagoga i dom talmudyczny, kaplica ewangelicka oraz klasztor i kościół Wniebowzięcia, którego początki są w czasach Kazimierza Wielkiego, a najświetniejsze czasy za Sapiehów i księżnej Jabłonowskiej.

Po takiej rundce (choć miasto nie jest rozległe) historycznej, człek jest mocno zgłodniały. I wówczas należy udać się do pensjonatu Cezar, gdzie funkcjonuje wspaniała restauracja z kuchnią regionalną.

Mocna stroną Cezara  są zupy: w upały – chłodnik a przez cały rok – borowikowa. Obie tak pyszne, że gdyby nie dobre maniery, to byśmy wręcz wylizali talerze.

Z dań regionalnych najbardziej przypadły nam do gustu kartacze, czyli olbrzymie pyzy faszerowane wieprzowiną oraz pierogi nadbużańskie z soczewicą, boczkiem i jabłkiem. Oba dania polane tłuszczem i ze skwarkami były w stanie nasycić nawet najbardziej zgłodniałych wędrowców. Ich zaletą była też surówka ze świeżej, młodej kapusty i startej marchewki doprawionej na słodko. Dla równowagi surówka ozdobiona była kwaśnymi ogórkami, a aromatu dodawał jej świeży, piękny koperek.

Równie smakowicie prezentowały się na talerzach zaguby, czyli inny gatunek pierogów oraz grzyby z patelni smażone na maśle. Tutejsze lasy zaś słyną na Podlasiu właśnie z prawdziwków, kozaków i podgrzybków. A kucharz w Cezarze wie doskonale co z nimi należy robić, by smakosze z odległych nawet stron wpadali w zachwyt.

Nie ominęliśmy tym razem i deserów. Ponieważ upał na zewnątrz był wprost nieznośny, to zamówiliśmy oczywiście lody: laskowe i snobistyczne wręcz z wiśniami po parysku. Te pierwsze to wspaniały popis miejscowego cukiernika – czarka z lodami upstrzona była orzechami laskowymi, które wcześniej smażone były w karmelu. Sama rozkosz dla podniebienia. Paryskie wiśnie zaś spędziły niewątpliwie pewien czas w nalewce. Można więc je polecić tylko tym, którzy po obiedzie nie siadają za kierownicę.

Dużą zaletą Cezara są też niewygórowane ceny i fachowa, a sympatyczna obsługa.

tel.85 656 40 60

Reklama

Czytaj także

Kultura

Memy jak kamienie. Dlaczego świat gardzi Amber Heard

Nie trzeba czekać do końca „procesu dekady”, aby wiedzieć, że najważniejszy wyrok już zapadł. Opinia publiczna na nowo zakochała się w Johnnym Deppie i jego romantycznym wizerunku bad boya. Dla Amber Heard to pożegnanie z wiarygodnością i koniec kariery w Hollywood.

Agata Szczerbiak
23.05.2022
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną