Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Społeczeństwo

99 *****

Warszawa, Al. Jana Pawła II 23

Wiele lat temu, gdy ranking restauracji „Polityki” był jeszcze w powijakach, otworzono w Warszawie u zbiegu ulicy Grzybowskiej i Al. Jana Pawła II restaurację o śmiesznej nazwie, w której dwie cyfry zastępowały dwadzieścia liter – 99. Lokal szybko zdobył klientelę, bo był nowoczesny w wystroju i supernowoczesny w kuchni. Restauracja otrzymała też szereg nagród i wyróżnień, w tym także i międzynarodowe. Ale najważniejsze, że miała stałą klientelę i to z zasobnym portfelem. 99 upodobali sobie warszawscy yuppies.

Potem w stolicy pojawiły się setki (albo i ponad tysiąc) nowych lokali. Mody się zmieniały, a zamożna i znająca się na dobrej kuchni klientela co i rusz zmieniała adresy pod którymi najchętniej się pojawiała. Ruch na rynku gastronomicznym był olbrzymi. Lokale zjawiały się i padały. A u zbiegu Al. Jana Pawła II i Grzybowskiej twierdza smakoszy o nazwie 99 trwała. I trwa nadal. Ku radości prawdziwych smakoszy.

Wprawdzie supernowoczesność wystroju nabrała nieco patyny, ale to tylko dodaje lokalowi uroku. Szef kuchni – Arkadiusz Janczarek z załogą dba o to, by karta dań zmieniała się niemal bez przerwy. Pomaga mu w tym jakże wspaniała moda na kuchnię sezonową i miłość do produktów świeżych oraz tych pochodzących z bliskiej okolicy. Na dowód przytoczę podając źródło ich pochodzenia, jakże ważne dla dobrego stołu, smakołyki przetwarzane w kuchni Janczarka: świeże zioła, warzywa i owoce z ekologicznego gospodarstwa Elżbiety i Macieja Jabłońskich z Rozalina, drób wolnego wybiegu z gospodarstwa rolnego Wioletty i Dariusza Marcinowskich z Radziwiłłowa, jaja od kur zielononóżek z gospodarstwa rolnego Wioletty i Dariusza Marcinowskich z Radziwiłłowa, jagnięcina mleczna od Leszka Maruta, makarony i pierogi wyrabiane przez kucharzy z 99 z ekologicznej mąki z nadbużańskich „Młynów Wodnych” Krzysztofa Kluczyńskiego, kozie sery z przetwórni mleka Capra Campinos z Kampinosu, ślimaki winniczki od Janusza Wiśniewskiego z okolic Puszczy Bolimowskiej, sery regionalne od Małgorzaty Falęckiej z Wiżajn na Suwalszczyźnie, wybór pieczywa własnego wypieku i oliwy smakowe naturalnie aromatyzowane na zapleczu kuchni 99 świeżymi ziołami.

Reklama