Wrzucić do szklanki z napojem jak najwięcej lodu, i to jak najszybciej? Sęk w tym, że większość foremek na lód stawia nam opór. Albo nie można łatwo wydostać kostek i trzeba użyć noża, albo odwrotnie – zamrożone rybki, listki i serduszka szybko wyskakują z formy i trzeba je gonić po blacie. Alessandro Martorelli chyba doskonale zna te niedogodności, bo jego forma Frozen Peas (czyli Mrożony Groszek) nie jest nimi ograniczona – wystarczy umieścić ją nad szklanką i wyłuskać zawartość. To nie wszystko – lód w kształcie kuli topi się 80 proc. wolniej od kostkowanego, więc można używać go mniej, by zbytnio nie rozcieńczał drinka. A nam w upał pozostanie się rozpływać tylko nad pomysłowością Martorellego.
Polityka
28.2014
(2966) z dnia 08.07.2014;
Felietony;
s. 91
Oryginalny tytuł tekstu: "Lód na okrągło"