Przejdź do treści
Reklama
Reklama
Społeczeństwo

Wołowina, wieprzowina, rakowina

Czy jedzenie mięsa naprawdę powoduje raka?

Polacy wciąż jedzą mięsa dużo. Najwięcej wieprzowiny: w 2012 r. aż 39 kg na rok na osobę. Do tego dochodzi 1,8 kg wołowiny i 26 kg drobiu. Polacy wciąż jedzą mięsa dużo. Najwięcej wieprzowiny: w 2012 r. aż 39 kg na rok na osobę. Do tego dochodzi 1,8 kg wołowiny i 26 kg drobiu. Jan Pietruszka / Smarterpix/PantherMedia
Światowa Organizacja Zdrowia dorzuciła przetwory mięsne do listy substancji rakotwórczych. Czerwone, nieprzetworzone mięso wylądowało wśród czynników „prawdopodobnie rakotwórczych”. Czas na wegetarianizm?
W Niemczech 41 proc. mieszkańców deklaruje, że stara się jeść mniej mięsa.Getty Images W Niemczech 41 proc. mieszkańców deklaruje, że stara się jeść mniej mięsa.

Debaty trwały od początku października. 22 naukowców z 10 krajów świata zebrało się we francuskim Lyonie, aby odpowiedzieć na pytanie zadane im przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (część Światowej Organizacji Zdrowia): Czy konsumpcja mięsa może prowadzić do raka? Raport naukowców wywołał poruszenie. Informacja, że wędliny należą do produktów rakotwórczych, wylądowała na pierwszych stronach gazet. I choć wielu miłośników szynek i kiełbas odniosło się do tych wiadomości sceptycznie, raportowi komisji warto przyjrzeć się uważnie.

To wynik bardzo starannej oceny wszelkich dostępnych dowodów naukowych nagromadzonych przez trzy ostatnie dekady, przeprowadzonej przez naukowców specjalizujących się w badaniach nad rakiem – mówi Alicja Kuskowska-Wolk, profesor epidemiologii z Karolinska Institutet w Sztokholmie, która brała udział w debatach Agencji. Wędliny znalazły się w grupie ponad stu czynników rakotwórczych dla ludzi, w towarzystwie alkoholu etylowego i promieniowania jonizującego.

Ponieważ dowody na rakotwórczość wieprzowiny, wołowiny i innych czerwonych mięs były mniej klarowne, zostały one zamieszczone na liście około 70 czynników „prawdopodobnie rakotwórczych”, obok sterydów anabolicznych i związków ołowiu. Nowotwór, za którego powstawanie naukowcy szczególnie obwiniają mięso, to rak jelita grubego, który w skali świata jest trzecim najpowszechniejszym nowotworem – zabija ponad pół miliona osób rocznie. W Polsce umieralność z powodu tego raka też rośnie. Jest już na drugim miejscu (po raku płuc) jako przyczyna zgonu na nowotwór mężczyzn, zaś kobiet na trzecim (po raku płuc i piersi).

Polityka 45.2015 (3034) z dnia 03.11.2015; Społeczeństwo; s. 34
Oryginalny tytuł tekstu: "Wołowina, wieprzowina, rakowina"
Reklama