Społeczeństwo

Fuzja mamy

Kuchnia fusion, łącząca w jednym daniu smaki i tradycje kulinarne, głównie europejskie i dalekowschodnie, to najnowszy światowy trend. Modne restauracje Londynu, Paryża i Nowego Jorku serwują dania w stylu pierś kurczaka nadziewana krabem w sosie curry czy schab doprawiany trawą cytrynową i malajską odmianą bazylii. Trzeba powiedzieć, że Polska w tej dziedzinie nie tylko dogania świat, ale nawet wyprzedza. Warszawiak może zamówić na lunch sushi z kaszy gryczanej albo bigos z kardamonem. Sushi podają u nas nawet w barze Borowik pod Ostrołęką. W Polsce kuchnia fusion została upowszechniona w sposób gdzie indziej niespotykany. Rozwija się głównie przy drogach, będąc tym samym dostępna dla kierowców tirów, a nawet furmanek. Mamy przydrożną Gospodę chińską, Gościniec arabski, Kuchnię gruzińską Rancho. Szczyt fuzyjnego wyrafinowania i prymat w tej dziedzinie należy się jednak położonej przy trasie Łódź–Warszawa jadłodajni z kuchnią orientalną – o nazwie Jak u mamy.

J.P.

Polityka 37.2005 (2521) z dnia 17.09.2005; Fusy plusy i minusy; s. 95
Reklama

Czytaj także

Historia

Hiroszima i Nagasaki – trauma Japonii

Ameryka przeczytała opis skutków zrzucenia bomby atomowej na Hiroszimę dopiero w rok po fakcie. Dla Japończyków to symbol narodowego męczeństwa. Wolą jednak nie rozpamiętywać, jaka droga zaprowadziła Japonię ku tragedii.

Adam Szostkiewicz
06.08.2020
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną