Społeczeństwo

Piccola Italia ***

Adres: Warszawa, ul. 1 sierpnia 46

Nie trzeba wybierać się aż za Alpy, by posmakować spaghetti czy fiorentino. I w Warszawie można się nieźle objeść przysmakami rodem z włoskiego buta. Na dodatek można też nauczyć się po włosku gotować. Włoski Instytut Handlu Zagranicznego organizuje i dla zawodowców, i dla amatorów kilkudniowe kursy kulinarne. Prowadzi je Fabio Brambola, wspaniały kucharz, i Tessa Caponi-Borawska, dziennikarka, autorka książek kucharskich prowadząca także wykłady z historii kuchni włoskiej na italianistyce UW.

Po kursie warto odwiedzić którąś z licznych włoskich knajpek. Tym razem proponujemy dwie ulokowane na Ochocie: Vera Italia przy ul. Sąchockiej 5 i Piccola Italia przy ul. 1 Sierpnia 46. Obu restauracjom przyznajemy w naszym rankingu po trzy gwiazdki. Ta pierwsza nieco tańsza, lecz ciaśniejsza i z mniejszym wyborem dań. Druga zaś wprawdzie przestronniejsza i z bogatszą kartą, ale - zwłaszcza jak na włoską knajpkę dla wszystkich - stanowczo zbyt droga.

Na całym świecie takie nieduże restauracje, nastawione przede wszystkim na lokalną klientelę, są podstawą gastronomii. Są to najczęściej przedsięwzięcia rodzinne, zatrudniające dodatkowo 2-3 osoby, w tym dobrego kucharza.

Piccola Italia mieści się kilka ulic dalej od Vera Italia, w podobnym pawilonie, na pierwszym piętrze z widokiem na ruchliwą ulicę Grójecką.

Wieczorami bywa tu tłoczno, bo i ten lokal, podobnie jak Vera Italia, jest modny w środowiskach yuppies.

Reklama

Czytaj także

Kultura

Niezwykły film o Tonym Haliku

Nowy film przypomina postać Tony’ego Halika – polskiego podróżnika, honorowego „białego Indianina”, nieustraszonego reportera, który realizm magiczny uprawiał w życiu i pracy.

Aneta Kyzioł
18.09.2020
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną