Milion kontroli milionów

Jak CBA sprawdza oświadczenia majątkowe osób publicznych

Na pół miliona oświadczeń CBA bada ich zaledwie promil – 320 w ubiegłym roku. Na pół miliona oświadczeń CBA bada ich zaledwie promil – 320 w ubiegłym roku. Igor Morski / Polityka
Newsy, kto czego się dorobił – tyle w sumie mamy z upublicznianych oświadczeń majątkowych. Trwają prace, by takiej rozrywki dać suwerenowi więcej. I nie chodzi tu o walkę z korupcją.
CBA tłumaczy, że w Polsce jest kilkadziesiąt aktów prawnych regulujących obowiązek składania oświadczeń majątkowych oraz kilkanaście wzorów formularzy, w zależności od grupy zawodowej.AN CBA tłumaczy, że w Polsce jest kilkadziesiąt aktów prawnych regulujących obowiązek składania oświadczeń majątkowych oraz kilkanaście wzorów formularzy, w zależności od grupy zawodowej.

Obecnie pół miliona osób w imię jawności życia i walki z korupcją musi składać oświadczenia majątkowe, a setki tysięcy kolejnych chciałby tym obowiązkiem objąć koordynator służb specjalnych Mariusz Kamiński. Zabawa się rozkręca. Właśnie minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro nakazał odtajnić i upublicznić oświadczenia majątkowe z 2016 r. 22 krakowskich sędziów, w tym sędziego Waldemara Żurka, byłego rzecznika Krajowej Rady Sądownictwa, znanego z krytyki działań ministra. Klauzulę utajnienia „zastrzeżone” nadał prezes sądu z uwagi na realną groźbę zagrożenia bezpieczeństwa rodzin sędziów w razie upublicznienia oświadczeń.

Polityka 28.2018 (3168) z dnia 10.07.2018; Społeczeństwo; s. 26
Oryginalny tytuł tekstu: "Milion kontroli milionów"

Ludzie i style

Związki romantyczne: zachowania, które wydają się normalne, a są toksyczne

Zdarza się, że mylimy zachowania, które są do zaakceptowania, z takimi, które stopniowo nasze związki wyniszczają.

Polityka.pl
13.05.2017