Mięso jest nafaszerowane antybiotykami albo zakażone salmonellą. Polska żywność, którą do tej pory się szczyciliśmy, jest najbardziej niebezpieczna w Europie. Tak stwierdziła Najwyższa Izba Kontroli.
Polska jest liderem w statystykach RASFF, europejskiego systemu ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach. W 2020 r. wpłynęły powiadomienia o 273 przypadkach z Polski. Najwięcej w całej Unii. Jesteśmy też na drugim miejscu w Europie w zużyciu antybiotyków podczas hodowli zwierząt, i to tych najsilniejszych. Inspekcja weterynaryjna, odpowiedzialna za jakość żywności pochodzenia zwierzęcego, jest źle opłacana, więc brakuje pracowników i ubój w rzeźniach nadzorują lekarze zewnętrzni, niepodlegający służbowo powiatowemu inspektorowi.
Polityka
11.2022
(3354) z dnia 08.03.2022;
Społeczeństwo;
s. 31
Oryginalny tytuł tekstu: "Nie wiesz, co jesz"