Piszemy o wszystkim, co ważne

Codziennie coś nowego. Bądź w centrum wydarzeń.

Subskrybuj
Społeczeństwo

Nie wiesz, co jesz

Nawet nie wiesz, co jesz. Niebezpieczne mięso

W latach 2011–14 zużycie antybiotyków w rolnictwie wzrosło o 23 proc. W niższych dawkach niż terapeutyczne używane są jako stymulatory wzrostu. W latach 2011–14 zużycie antybiotyków w rolnictwie wzrosło o 23 proc. W niższych dawkach niż terapeutyczne używane są jako stymulatory wzrostu. Patryk Sroczyński
Mięso jest nafaszerowane antybiotykami albo zakażone salmonellą. Polska żywność, którą do tej pory się szczyciliśmy, jest najbardziej niebezpieczna w Europie. Tak stwierdziła Najwyższa Izba Kontroli.
Jeżeli badanie wykaże obecność antybiotyków czy hormonów, Inspekcja Weterynaryjna zgłasza sprawę organom ścigania i przeprowadza kontrolę w hodowli.ForumGwiazd/Forum Jeżeli badanie wykaże obecność antybiotyków czy hormonów, Inspekcja Weterynaryjna zgłasza sprawę organom ścigania i przeprowadza kontrolę w hodowli.

Polska jest liderem w statystykach RASFF, europejskiego systemu ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach. W 2020 r. wpłynęły powiadomienia o 273 przypadkach z Polski. Najwięcej w całej Unii. Jesteśmy też na drugim miejscu w Europie w zużyciu antybiotyków podczas hodowli zwierząt, i to tych najsilniejszych. Inspekcja weterynaryjna, odpowiedzialna za jakość żywności pochodzenia zwierzęcego, jest źle opłacana, więc brakuje pracowników i ubój w rzeźniach nadzorują lekarze zewnętrzni, niepodlegający służbowo powiatowemu inspektorowi.

Polityka 11.2022 (3354) z dnia 08.03.2022; Społeczeństwo; s. 31
Oryginalny tytuł tekstu: "Nie wiesz, co jesz"
Reklama
Ilustracja. Osoby czytające Politykę na różnych nośnikach.

Dołącz do nas!

Będziesz mógł czytać wszystkie teksty autorów „Polityki”.

Dołączam

Jesteś już prenumeratorem?

Zaloguj się >