Społeczeństwo

Porto Praga *****

Adres: Warszawa, ul. Stefana Okrzei 23

Modne jest obecnie przerabianie starych zakładów przemysłowych na luksusowe mieszkania lub, jak w tym przypadku, na restauracje. Tam gdzie można, zachowano starą cegłę, reszta w stylu art deco. Stoły z czarnego drewna, wygodne fotele, wytworna zastawa - całość bardzo udana. Na parterze ok. 30 miejsc, na pięterku sala dla vipów, w piwnicy zmieści się i 100 osób, a jeszcze duży ogródek.

Kuchnia mieszana - dania włoskie, francuskie, orientalne, ale i polskie akcenty. Kartę otwierają homary i krewetki, są również ostrygi. Następnie 3 zimne i 3 gorące zakąski, wśród nich foie gras de lux (58 zł) i japońska tempura (28 zł). Sześć różnych sałat (od 29 do 35 zł), cztery zupy (po 19 zł). Sześć propozycji ryb (45-62 zł), tyleż mięs (53-68 zł) i pięć rodzajów makaronów (32-43 zł).

Obsługa sprawna i kompetentna, kucharze wyśmienici. Wszystko, co zamówiliśmy (wspomniane fois gras, zupa hinduska z soczewicy, polędwica z jarzynami z wody), na najwyższym poziomie. Ceny również, bo nie jest to lokal tani, ale za takie rozkosze trzeba zapłacić. Polecamy, bo jest to naprawdę przeżycie kulinarne.

tel. 022 698 50 01, czynna w godz. 12-23 (w weekendy dwie godziny dłużej), akceptują karty kredytowe.

Reklama

Czytaj także

Nauka

Nie każdy archeolog to Indiana Jones

Popkulturowy obraz archeologa awanturnika umacnia przekonanie, że ich głównym zadaniem jest odkrywanie skarbów. Ten fałsz fatalnie odbija się na wiedzy o przeszłości.

Agnieszka Krzemińska
27.02.2021
Reklama

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną