Czy żywność GMO wywołuje nowotwory

Krótki kurs wywoływania paniki
Wielka burza medialna po publikacji francuskiego naukowca. Twierdzi on, że genetycznie zmodyfikowana żywność wywołuje nowotwory. Czy jest się czego bać?

W środę zawrzało, gdy francuskie media jako pierwsze wypuściły informację o najnowszej publikacji naukowej, której współautorem jest prof. Gilles-Eric Seralini z Uniwersytetu Caen. Otóż ma ona dowodzić, że laboratoryjne szczury karmione zmodyfikowaną genetycznie kukurydzą cierpią na raka sutka. Owa kukurydza (która nie została jeszcze dopuszczona do upraw w Europie, ale wysiewa się ją w Ameryce) to produkt biotechnologicznego koncernu Monsanto.

Wykorzystałeś swoją miesięczną pulę 10 tekstów z POLITYKI dostępnych nieodpłatnie w naszym serwisie.
Pełną treść tego i wszystkich innych artykułów otrzymasz wykupując dostęp do Polityki Cyfrowej.

Poleć stronę

Zamknij
Facebook Twitter Google+ Wykop Poleć Skomentuj

Ta strona do poprawnego działania wymaga włączenia mechanizmu "ciasteczek" w przeglądarce.

Powrót na stronę główną